petrov YДо  Президента

На Република България

ОТКРИТО ПИСМО

От СИНДИКАТ ОБРАЗОВАНИЕ

КЪМ КТ „ПОДКРЕПА“

Уважаеми г – н Президент,

  Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ е шокиран от последните събития на протестиращите край българския парламент и липсата на отзвук от правителството. Поведението на Премиера Орешарски, който неглижира протеста е показателен пример за липса на Гражданско образование, предмет който от 15 години Синдикат „Образование“ настоява да влезе в училище. И от гледна точка на същото това гражданско образование в България, в момента не е застрашен животът на депутати и министри, а е застрашена българската Демокрация. Защото полицията, тази полиция, която е истински приоритет за българското правителство, преди образованието, показа че важна е не демокрацията, а заповедите и демагогията на техните началници.

Българските учители очакват извинение от Орешарски, очакват отношение към образователната система, но учители, ученици и родители, не биха му простили огромния дефицит на демократични ценности и незачитане на гражданските права на хората от улицата.

През 2007 година българските учители стачкуваха 44 дена, мирно, но и тогава Орешарски и Станишев показаха, че „Няма да се поддават на натиск от улицата“. То същото поведение се демонстрира и сега. Това е най – лошия възможен пример за учениците в България, какво не е демокрация, как не се зачитат правата на гражданите и как не се търси диалога между премиер и общество.

В българското училище, учениците се възпитават на изграждане на духовни и демократични ценности. И ако в реалния обществен живот, тези ценности не се откриват, то същите тези пораснали ученици търсят неоткритите добродетели с „други“ средства. Точно това се случва и сега.

Ако Премиера Орешарски беше ученик, то неговия класен ръководител би му дал много ценни съвети, във връзка с достойнството, толерантността и любовта.

Уважаеми господин Президент,

Синдикат „Образование“ Ви моли да се намесите с Вашия авторитет и да посъветвате българския Премиер да не се крие, а да застане пред нацията и да разговаря, да преговаря и да вземе необходимите решения и отговорности в интерес на държавата, а не в интерес на неговата партия БСП или ДПС.

В противен случай г – н Плевнелиев, българските ученици и студенти ще получат още един горчив урок как не би трябвало да се управлява и как обещания и приоритети са само временни и предизборни.

В този случай господин Президент ще се оформи една нова класа в българското общество – класа на протестиращите.