skors602131Отдел СКОРС към община Ловеч съвместно с Районното управление на МВР започват обследване на всички детски градини и училища за обезопасяване на районите им. Ще се проверява достъпът до сградите и дворните им пространства, преките пътеки ще бъдат премахнати, повредените огради ремонтирани. Това стана ясно вчера на срещите на ръководството на община Ловеч с директорите на детските градини и училищата. Ще бъде засилен пропускателният режим, за да няма възможност за инциденти с негативни последици и влизането на външни лица.

Това пое като ангажимент още с встъпването си в длъжност ресорният зам.-кмет Венцислав Христов.

На срещите стана ясно още, че предстои въвеждане на единна счетоводна система за детските и учебните заведения и обмен на информация с общината по електронен път. До края на учебната година ще бъде изготвена и Стратегията за образование в общината, тъй като предстои прилагането на новия Закон за предучилищното и училищното образование и трябва да бъде предвидено мястото на всяко училище в системата на училищата в общината.

Ще бъде направен анализ на средната посещаемост и събираемостта на таксите в детските градини, за да се прецени има ли необходимост от създаването на защитени и средищни детски градини. За детските градини ще бъде намерена най-удачната форма директорите сами да осъществяват приема, както и назначаването на учителите.

Ще бъде проведена и среща с бизнеса – в средата на януари, на която той да заяви своите потребности и те да бъдат предвидени от директорите на училищата като специалности. Ще се направи анализ и на транспортната схема на пътуващите ученици – не само до средищните, а и до останалите училища, като формулата тук е един автобус да вози всички деца.

На срещите бяха обсъдени и редица текущи въпроси.

Имаме волята, съзнаваме и поемаме изцяло своите отговорности, за да постигнем едно по-добро състояние на мрежата от учебни и детски заведения, заяви кметът Корнелия Маринова. Надяваме се на ползотворна съвместна работа и ловешките училища да станат добро място за записване на ученици и от други общини, коментира и зам.-кметът Венцислав Христов.