lovechobshtina103121Уважаеми господин Казанджиев,

От четири години с тревога пиша статии за демографските проблеми на Ловеч и общината. Във всяка от тях споделям едни и същи констатации – Ловеч се топи, общината застарява, младите бягат, а бебетата са все по-малко. Всяка от статиите е апел за внимание и подсещане за нуждата от демографска политика. След всяка от статиите Вие и Вашата администрация отвръщате с високомерно мълчание и пълно игнориране на проблема и неговите последствия. Някои казват, че го правите умишлено и преднамерено, защото малката, застаряла и зависима общност по-лесно избира правилните хора. Тъй като познавам Вашата интелигентност трудно мога да се съглася с подобна теза. Затова повече от всякога се нуждая от Вашия отговор, който да оправдае или обясни управленският непукизъм на мостика на кораб, водещ с увереност Ловеч към демографско крушение.

Уважаеми господин Казанджиев,

тъй като подозирам, че гореспоменатите тревожни статии не са доведени до Вашето знание си позволявам да се обърна директно към Вас с това мое писмо. Воден от убеждението, че кореспонденцията между един общински съветник и кмета на общината трябва да бъде прозрачна и общодостъпна си позволявам да оглася публично текста на писмото, възползвайки се от трибуната на местните медии.

Искам да Ви информирам, че всяко твърдение в това писмо е основана на конкретни факти и официална статистика, публикувана от НСИ. Фактите, които оповестявам имат едничката цел да събудят Вашата грижа и управленска отговорност. Ще бъда благодарен, ако излезете от недостойното мълчание и дадете отговор на многото въпроси с един и същи корен – защо допуснахте демографското сриване на Ловеч през Вашите три мандата? Тъй като съм убеден, че ще реагирате емоционално, Ви моля предварително да проучите фактите, съберете нужната информация и изложите разбираеми аргументи за да оправдаете бездействието си по отношение на демографския колапс на Ловеч и общината.

Уважаеми господин Казанджиев,

Знаете ли, че за Вашите три мандата населението на Ловеч и общината е намаляло с брой незапомнен от времето на турските безчинства през лятото на 1887 година. Но тогава Ловеч е във война, а днес живее в мир и разбирателство. Съвсем не преувеличавам, господин кмете. За периода от 2003-та до края на 2013-та година населението на община Ловеч е намаляло с 11 500 души или цели 20%! За същото време областният център се е стопил с близо 7000 души или повече от 16,2%! Няма друг областен център с подобен демографски срив. Дори Видин сочен за много лош демографски пример е с малък от нашия спад – съответно 18,5% за общината и 15.9% за града. Надявам се няма да оспорите убедеността ми, че трябва да се мерим именно с областните центрове, които са наши конкуренти във всеки социално-икономически аспект. Иначе ако се поставим до община Димово, Брусарци или Летница сме като демографски отличници. Само, че аз не мисля, че трябва да се съревноваваме с толкова малки и потискащо западащи общини. Дали и Вие мислите така? На мен не ми харесва ролята на демографски аутсайдер сред областните градове. А на Вас харесва ли ви, господин кмете? Знаете ли, че нито една от близките относително по-големи необластни общини не познава подобна демографска драма. Спадът в броят на населението на Троян, Тетевен, Свищов, Севлиево е около 10% както на общинско, така и на ниво! Не знам дали има връзка с начина на тяхното управление.

Съмнявам се, че сте наясно наясно как с всяка следваща година загубата на население се задълбочава. Ето само през 2013-га година населението на община Ловеч е намаляло с 840 души, от които в областния град са 537 души. Ако седнете да пресмятате ще установите, че за последната година сме загубили около 1,7% от населението на общината и града. Излишно е да Ви казвам, че пак сме №1 сред областните градове. Дори, ако проучите достъпната за всеки национална статистика ще разберете, че няма подобен феномен – областният град да намалява с по-голям относителен дял от своята община. Очаквам да ми отговорите, дали Ви се струва приемливо Ловеч да губи над 500 души годишно, норма която се наложи през последните няколко години от Вашето управление. Аз ще Ви изпреваря с моя отговор и ще заявя, че за мен е неприемливо, защото знам, че истинското намаление е още по-голямо, ако прибавим тези, които напускат Ловеч в търсене на справедливост и перспективи за по-добър живот.

Питам се, дали Ви притеснява ужасяващият срив на раждаемостта в общината. През 2013-та година са се родили само 264 деца на територията на нашата община. След 2010-та година броят на новородените спадна от около 400 на 350-360 годишно. През миналата година сме с още 100 бебета надолу! През 2013-та година са се родили с 40% по-малко бебета от началото на Вашия първи мандат, господин Казанджиев. Тук също сме аутсайдери сред областните центрове. Мога да Ви предоставя обработени данни, а ако не ми вярвате просто поработете върху информациите на НСИ. Нали няма да спорите с мен, че по-малкото бебета означават по-малко млади семейства? Къде са младите хора и защо не раждат в Ловеч? С интерес очаквам Вашия отговор, господин кмете. Аз имам своя, нали работя с млади хора, които с нетърпение чакат да завършат училище за да напуснат града, който от почти тринадесет години управлявате Вие. Нищо лично към Вас, просто това, в което превърнахте Ловеч не им дава и частица надежда за успешно бъдеще.

Уважаеми господин Казанджиев,

Мога да продължа да Ви затрупвам със статистика и факти. Казват, че когато фактите говорят и приказливите кметове мълчат. Аз обаче искам да говорите и да обясните защо допуснахте подобно невиждано демографско стопяване на Ловеч. Както и най-накрая да кажете дали човешкият ресурс на Ловеч представлява някакъв приоритет за Вас. Защото подобна заявка не виждам в нито един програмен документ, в нито една стратегия. Ще сбъркате, ако в писмото ми видите заяждане. Приемете, че е остра критика към Вашето а различие и бездействие относно демографското бъдеще на общината. Потърсете и една протегната ръка, както към Вас, така и към всички отговорни съветници и служители в администрацията. Все още можем да съберем усилията си в разработване на адекватна демографска програма, която да успокои безразсъдния полет към демографската пропаст. За Вас лично има още година. Надявам се, че не искате да останете в историческите хроники като кметът похабил демографския ресурс на Ловеч!

Вие сте на ход, господин Казанджиев!

4.06.2014                                                                                           С уважение: Иво Райнов

12 коментара

  1. Напротив там не живеят Българи, но Ромо-индо-циганите се се размножили още повече и от преди .Който и да управлява в България винаги проявява прослуватата ни Българска Плахост и си плаща данъка на Ромо-индо-циганите ,които са издържани без да работят и през ден кормят вътрешностите на някой Българин или блудстват жестоко с Български Жени и с Български деца.Нито една от партиите ни няма правилно предначертана посока на действие що се отнася до тази непоправимо кръвожадна и неподлежаща на европеизиране мързелива ,граблива Индийска народност-Ромите(Циганите) която против волята ни обитава България и в последните години особено насърчавана от Тюркутската партия ДПС избива масово и безнаказно Българи .Българки,Български Деца когато и където си поиска.Докато им плащате стотици хиляди евро(събирани от нашите Български данъци и Български Труд ) за да ги размножавате ,хрантутите и отоплявате, за да има кой да избива Българите ,тези Плъхове Индийски няма да се спрат да се размножават и да избиват и изтласкват Българите извън България ,за да може в крайна сметка тя да остане единствено за тях ,Ромо-индо-циганите и вековните им приятели Тюрко-татаро-гагаузите и тяхната ДПС.Ако не проявим като Български народ решителност в действията си и мъдрост и не изселим Ромо-циганите обратно в държавата им Индия или поне да ги ограничим да обитават селища направени само за тях ,докато това не се случи и вие управляващите от която и да било партия продължавате да им се огъвате и да им предоставяте безвъзмездно парите ни за да ги размножавате като хлебарки ,запомнете че България няма да просъществува много дълго време и се гответе и вие да понаучите малко турски и ромо-цигански защото тези ще ни управляват най-безпощадно и официално в съвсем обозримо бъдеще…

  2. Райнов :
    Г-не Райнов, кмета има ДВЕ ДЕЦА, които са в града. За какво беЗличие?!? и бездействие говориш?
    Човека се е отчел в демографски план, ами ти с това ЕДНО МОМЕ, което даже не е в Ловеч – бездеиствен, безотговорен към демографията , мързелив в леглото или с неработоспособни сперматозоиди си че търсиш под вола магарица???

    1. Ни едно от двете му деца вече не е в града, само да те светна 😉

  3. Думите са слаби за да се опише тяхната безразсъдност,наглост и безочие!!!! Взеха това, което им трябваше! Облагодетелстваха себе си и свои хора! Наслушах ме се на глупости.Унищожиха се умишлено всички предприятия в града!Няма работа,заплатите са ужасно ниски и смешни.Прогониха нас и децата ни,останаха само пенсионери ! Питам :- ЗАЩО?!…Съсипахте ни ! Обичаме РОДИНАТА СИ ,но вие с вашата политика ни карате да напускаме родините си места за да може да оцелеем!!! Не ни оставихте никакъв избор ,ЗАЩО? УЖАСНО Е В СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА ДА СЕ ЧУВСТВАШ ЧУЖДЕНЕЦ!!!! ЖЕСТОКО Е !!!!

  4. “Аз обаче искам да говорите и да обясните защо допуснахте подобно невиждано демографско стопяване на Ловеч. Както и най-накрая да кажете дали човешкият ресурс на Ловеч представлява някакъв приоритет за Вас. Защото подобна заявка не виждам в нито един програмен документ, в нито една стратегия.”

    При всичкото ми уважение и респект към г-н Райнов, като демократично мислещ човек и всичко онова, което прави като общественик и политик, отговорно мога да кажа, че е объркал адресанта на писмото си. По мое скромно мнение основното разделение на властите в местното самоуправление е на законодателна и изпълнителна власт.
    В случая кмета се явява представител на изпълнителната власт и ръководи цялата изпълнителна дейност на общината. Съгласно закона е задължен да изпълнява приетите от Общински съвет решения, стратегии и програмни документи, но той НЕ е органа който ги издава и не той определя приоритетите и политиката на общината. Също така искам дебело да подчертая, че Общински съвет има правомощията съгласно ЗМСМА да отменя административните актове, издадени от кмета на общината, които противоречат на актове, приети от съвета, в 14-дневен срок от получаването им. В същия срок съветът може да оспорва незаконосъобразните административни актове, издадени от кмета на общината, пред съответния административен съд.
    През последните 6-7 години поне аз нямам спомен (ако бъркам ме поправете) ОбС да е да е отменил издаден акт на кмета на общината, който е допринесъл за демографската катастрофа на Ловеч и общината.
    От всичко казано до тук е ясно, че адресанта на това обръщение следва да е Общински съвет Ловеч , тъй като единствено той е органът на местното самоуправление, който по закон може да зададе дневния ред на демографското възстановяване и развитие на общината, да възложи на кмета неговото изпълнение и да контролира целия процес.

    1. Браво Данчо!Отново доказваш,че познаваш правилата и вярно анализираш.Право на съветниците и по закон и по Правилник е да внасят в заседания на Общинския съвет предложения за решаване на важни за общността въпроси,особено по такъв важен въпрос като демографското развитие или срив в една община.Още повече,че авторът е и специалист в тази област.Но само с изявления:”Този бюджет е бюджет на нищетата!”,”Това предложение не е мотивирано и не ми харесва.”,”Аз няма да гласувам за това.” и т.н.,промяна няма да настъпи.Хубаво би било такива изявления да бъдат следвани от:”Аз предлагам такова и такова изменение на предложението на Кмета.”,”Предлагам този въпрос да бъде решан така….”
      И Ришельо е прав донякъде.И пет мандата още не биха стигнали на Кмета,ако ще го товарим сам да работи по повишаване на раждаемостта!Непосилна задача за сам човек!Знам го от опит.

  5. “Аз обаче искам да говорите и да обясните защо допуснахте подобно невиждано демографско стопяване на Ловеч. Както и най-накрая да кажете дали човешкият ресурс на Ловеч представлява някакъв приоритет за Вас. Защото подобна заявка не виждам в нито един програмен документ, в нито една стратегия.”

    При всичкото ми уважение и респект към г-н Райнов, като демократично мислещ човек и всичко онова, което прави като общественик и политик, отговорно мога да кажа, че е объркал адресанта на писмото си. По мое скромно мнение основното разделение на властите е на законодателна и изпълнителна власт. В случая кмета се явява представител на изпълнителната власт и ръководи цялата изпълнителна дейност на общината. Съгласно закона е задължен да изпълнява приетите от Общински съвет решения, стратегии и програмни документи, но той НЕ е органа, който ги издава и не той определя приоритетите и политиката на общината. Също така искам дебело да подчертая, че Общински съвет има правомощията съгласно ЗМСМА да отменя административните актове, издадени от кмета на общината, които противоречат на актове, приети от съвета, в 14-дневен срок от получаването им. В същия срок съветът може да оспорва незаконосъобразните административни актове, издадени от кмета на общината, пред съответния административен съд. През последните 6-7 години поне аз нямам спомен (ако бъркам ме поправете) ОбС да е да е отменил издаден акт на кмета на общината, който е допринесъл за демографската катастрофа на Ловеч и общината.
    От всичко казано до тук е ясно, че адресанта на това отворено писмо следва да е Общински съвет Ловеч , тъй като единствено той е органът на местното самоуправление, който по закон може да зададе дневния ред на демографското възстановяване и развитие на общината, да възложи на кмета неговото изпълнение и да контролира целия процес.

  6. оф тоя пак почна с неговите дълбокомислени коментари, ама когато му изнася си подкрепя кметаи си ходи с него на задгранични командировки

  7. Как бре я виж какво хубаво сатанинско дело свършиха общинарите с разрешителното и финансирането на храма на сатаната. Даже и от гуги се вижда. Отделно въпреки намаляването на населението още колко други строежи има покрай блоковете, гаражи, …. Хора може и да няма ама сгради ще има. Да живее нашето БКП, европейското БКП, американското БКП, турското БКП, ….. да живеят всички БКП-та по всички земни кълбета.

    1. Влади, айде стига бе! Как пък ти не омръзна- във всеки си пост пишеш против църквата, за някакъв си измислен фест и за БКП…айде малко по-адекватно !!!

  8. Иво постави Казанджиев в цугцванг.

Comments are closed.