До обществеността на гр. Ловеч
Чрез местните и национални медии

ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ КОЛЕКТИВА НА ПРОФИЛИРАНА ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ – ЛОВЕЧ

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Профилирана природо-математическа гимназия е училище с традиции. Не един или двама са тръгнали по своя път от Нашата гимназия. Няма Национално външно оценяване, или математическа олимпиада, или състезание, в което нашите ученици да не са заели първите призови места в класирането. Само през миналата учебна година двама ученици от ППМГ получиха единствените в Област Ловеч пълни шестици по математика на проведеното Национално външно оценяване в 7 клас, получавайки максималните 100 точки. Средният резултат на всички ученици по математика в гимназията е мн. добър 5,27, а по български език и литература е мн. добър 5,28. Това отреди 11 място в страната по среден резултат от НВО и осмо място в България само по математика. Гимназия от провинциалния град!

Всичко това е резултат от качественото обучение по математика и български език и литература, природни и хуманитарни науки в училището и наличието на много допълнителни възможности за подготовка в кръжоци и школи. Вече трета година работим с преподаватели от ВУЗ в школи по математика, което започна да дава своите плодове. „Нова гордост за България!“възкликнаха медиите, когато отборът по математика на ППМГ се върна с първо място от Десетия международен конкурс „Математика и проектиране”, провел се през месец май миналата година в руската столица Москва.

Къде, ако не в Математическата, направихме първата смарт класна стая в областта. Таблети-лаптопи за учителите и таблети-лаптопи в раниците на децата, електронни уроци и електронни домашни – това вече е факт за учениците от 6 „а“ клас. Въвеждането на информационните и комуникационни технологии в класната стая и в раниците на учениците затвърждава позицията на гимназията като иновативно училище.

В неделя, 15 януари 2017 г., ловешки сайт публикува статия, в която коментира съгласувания от общината план-прием за училищата за следващата учебна година. В статията има серия неверни факти и манипулативни внушения.

В четвъртък, 12 януари 2017 г., Началникът на РУО – Ловеч Еленко Начев инициира среща в сградата на Община Ловеч с директорите на училищата, които изложиха аргументи в защита на предлагания от тях план-прием. Законът за предучилищното и училищното образование не изисква подобен форум нито може да възлага правомощия на подобна среща за обсъждане, или за вземане на решения. На срещата не е предлагана, още по-малко приемана, идея на общината за план-прием през следващата учебна година. На форума са присъствали синдикатите след устна покана от страна на кмета на Община Ловеч, но без писмена покана от организатора – РУО – Ловеч. На следващия ден – 13 януари 2017 г., отново е имало среща вероятно в състав – кмет, заместник-кмет, началник на РУО, без присъствието на директори на училища и синдикати. Ловешки сайт излиза след това с редица непроверени и може би нарочни грешки. Предложението на общинската администрация било за намаляване на паралелките в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“, ППМГ, ПГМЕТ и ПГВМ. Да, да намалим приема на ученици в математическа! Цитираме: „обективната информация за броя на учениците и устойчива тенденция за тяхното намаляване, при отчитане на повишаване на количеството и качеството на образованието“ и „след мониторинг на посещаемостта и качеството на образованието.“

Мониторингът за посещаемост показва отлични резултати, именно с него доказахме, че сме гимназия, в която се води пълноценен, нормален и спокоен учебен процес. Това беше констатирано със съответните протоколи от страна на Община Ловеч и Регионалното управление на образованието. Направените проверки констараха не повече от 7-8% отсъствия на ученици от гимназията в рамките на заболяваемостта. За постиженията на нашите ученици вече писахме. Разполагаме с най-добрата материална база в областта. Едно от условията, записано в Закона за предучилищното и училищното образование, за реализиране на план-приема е разполага ли училището с материална база. Не случайно всяка година ни избират да сме домакини на редица национални олимпиади и състезания.

Нито качеството на обучение и постигнати резултати, нито посещаемостта могат да защитят редукцията в приема на Математическата. Дори още нещо – мониторингът още не е приключил, защото той трябва да проследи развитието на училищата под мониторинг поне две учебни години.

Още едно невярно твърдение от ловешкия сайт е, че с намаляването на децата няма да може да бъдат достигнати паралелките от миналата година. На практика сега седми клас завършват 357 деца, а осми клас – 150. Това предполага повече деца, които ще кандидатстват след 7 клас в сравнение с миналата година. Миналата година имаше около 140 двойки на НВО. А тази година в приема ще кандидатстват всички, които са се явили на НВО, независимо от резултата. Трябва да добавим, че в Математическата във всеки випуск, всяка година, идват около 20 ученици от други области и общини.

НИЕ, ВСИЧКИ КОИТО СМЕ СВЪРЗАНИ С МАТЕМАТИЧЕСКАТА ПИТАМЕ:

  1. За кои от всичките гореизложение факти, Вие намаляте приема в гимназията?

  2. Кой персонално застава с името си зад така изнесените факти в ловешкия сайт, защото ние заставаме с имената си зад това писмо?

  3. За сметка на кого трябва план-приемът да бъде намален в най-жаланите училища в град Ловеч?

  4. План-приемът не трябва ли да задоволява необходимостта от качествено образование?

  5. В кое училище бихте, или сте, завършили средното си образование в град като Ловеч? Ако имате деца, в кое училище в град Ловеч бихте ги записали?

Ние, учителите от ППМГ – Ловеч, изразяваме открито своето недоволство срещу решението – чие е, не знаем – да бъде намален приемът за учебната 2017-2018 г. с една паралелка.

Не са ни известни мотивите и това още повече ни навежда на мисълта за задкулисие и методи, които смятахме, че отдавана са забравени.

Ето защо още по учудващо е мнението на висшестоящите да контролират желанията на учениците и техните родители къде трябва да учат децата.

Как ще ги принудите Вие?!

Учителите на ППМГ

7 коментара

  1. Вместо да се радваме ,че все още имаме деца да искат да се учат в тези училища се закриват паралелки. Това е абсурт
    Когато не си роден в този град не можеш да го обичаш,не мислиш и за неговото бъдеще
    Защо останаха само възрастни кора в града ни, които нищо не могат да променят.
    Защото сме избрали личности ,които решават нашата съдба според своя интерес
    Ловеч съвсем скоро ще бъде едно село с рушащи се блокове напомнящи за един красив град и неразумни ръководители
    Когато нещо решавате да правете Мислете ,’

  2. Най-доброто училище в града. ППМГ. Имам известни резерви относно аргументите в писмото, но съм с Вас в тези трудни за Ловеч времена.

  3. Учителите в тази гимназия май са достигнали нивото на правопис на сегашните си ученици

    1. Извинете г-н/г-жо Без име,а вие кое училище завършихте евентуално,та можете да оцените правописа на писмо,в което няма грешки? Може би не съм ги видяла-посочете ги!

  4. Разследването си проведете лично Вие лично г-нИванов.Нима този блог,сайт не е Ваш.Не прехвърляйте вина някому и не тупайте собствената си риза.

  5. Според мен, желаещите да се запишат да учат в математическата гимназия ще определи и броя на паралелките. Другото е бирократщина. Знам, желанието на кметската администрация да има ученици във всички училища помалко, но проблема няма да се реши по този начин , а чрез икономика, задържане на младите хора и повече новородени. Всичко друго е популиско и ако вървим по този начин, трябва пенсионерите да започнем да се учим отново.

Comments are closed.