teatar106121Уважаеми г-да Директори,

Позволих си да напиша това писмо в защита на ловчанската култура и младежката общност в града.

В последни дни кипи невероятна „културна треска“ около пиесата „Железният светилник“ на колоса в българската литература Димитър Талев. Организатор на събитието е театър „Българска армия“, който ще гостува на сцената на „Драматичен театър – Ловеч“, за да представи на ловчанската общественост тази невероятна творба. Това ще се случи в две постановки на 18 ноември(сряда), като едната е насрочена за 16:00ч, предназначена за ученическата общност в града, а другата за 19.00ч, която ще бъде за всички останали ценители на театралното изкуство.

Противно на състоянието, в което се намира „Драматичен театър – Ловеч“, както и цялостното ниво на заинтересованост към културните събития в града, билети НЯМА, няма и как да се намерят. А има и много сърдити. Въпреки апатията, от която страда нашият театър, обществото в последни дни рязко се разбунтува. Причината за това са учениците в града, които с бурния си непримирим дух, успяха да изразят недоволството си от една случка.

Става дума за възпитаниците на ПМГ-Ловеч. За тях по предварителни данни са били резервирани 150 билета. Децата се чувстват обидени от факта, че въпреки предварителната резервация, както и засиления интерес у учители и ученици, започнали усилено да събират средствата, нужни за билети, в последствие достъпа до ценните хартийки им бива отказан. Обяснението на организаторите било, че всичко вече е изкупено от ръководството на местната Езикова гимназия.

Това не изглежда никак справедливо, нали?

След бурната реакция на учениците от Математическата, обявили дори готовността си да протестират, училищното настоятелство на Езиковата отказва билетите.

И целият този цирк за ранната ученическа постановка. Невероятно!

Кой е виновен ли? Не е важно.

Подобен интерес може само да ни радва!

Как обаче би могло да ни радва подобно отношение към тези деца?

Имам гаранцията на театър „Българска армия“, че в най-кратък срок ще бъдат организирани още представления, тъй като град Ловеч вече доказа своят потенциал да напълни тези 430 места. При това поне три или четири пъти.

Също така разбирам и учениците, зажаднели да посетят една наистина стойностна творба. Особено на фона на днешната действителност, в която младежта страда от невероятна липса на заинтересованост.

В този ред на мисли искам да попитам:

 

Уважаеми г-да Директори,

Не трябва ли в Ловеч да се работи по задружието на младежта, а не по тяхното разединение?

Не трябва ли да има предварителна договорка между всички училища за разпределение на билети, отговорност, единна и организирана посещаемост (и др.)?

(Това се отнася за всички културно-исторически събития, състоящи се в Ловеч и региона.)

Не е ли културата за всички деца?

Апелирам към всички Вас, г-да Директори, обединете се за каузата „единна младежка общност в Ловеч“. Работете както за развитието на тези деца, така и за тяхното единение. Отнесете се със съвест към тях. Както вече знаем, ще има и още представления на тази творба, нека всичко бъде справедливо. Нека няма напрежение и разединение. За за вървим напред.
„Съединението прави силата!“

4 коментара

  1. Ами кажете истината бе, ма*ка му!!!

    Стига с тези недомлъвки и казани наполовина неща!

  2. И сърдити ли ще го играте Езиковата? Сами създавате напрежение с този си акт и разединявате децата. Какво? Ще забраните на учениците от вашето училище да не отидат или сте се разбрали да ви направят само за вас представление, така както сте имали и намерение де.. Имало резервации- редно е да се предпочетат вече направените, вместо тихомълком богатото както се оказва Настоятелството към ЕГ да изкупи ВСИЧКО. сякаш само ЕГ е в града. Много сте си повярвали в това училище.Много.. И ето.. децата са потърпевшите..

    1. Author

      А ако истината е малко по-различна?

  3. В името на децата от ПМГ и всички ловешки училища Езикова гимназия се е отказала вчера от посещение на пиесата на 18-ти ноември. Места и билети би трябвало са има достатъчно.

Comments are closed.