egnemski1706131Жанина Илиева

Отборът по физика на Гимназията за чужди езици в Ловеч спечели второ място на Второто национално състезание за основни компетентности на немски език и природни науки, което се проведе в Монтана от 14 до 16 юни. То се организира за учениците от деветите и десетите класове на профилираните гимназии и профилирани паралелки в гимназии и СОУ с интензивно изучаване на чужд език.

 В отбора  на Езиковата участваха трима ученици – Виолина Христова от 10 „б“, Красимир Гечев от 9 „б“ и Божидар Петров от 10 „а“ клас. Техен ръководител е Петруша Найденова- Шьопс, която е преподавател по физика в Гимназията за чужди езици.  Състезанието се провежда в два етапа, като при първия се задават две задачи по физика – едната на немски, а другата – на български и отговорите трябва да са съответно на български и немски.  Учениците са решавали  и практическа задача – да съставят ел.верига и да определят параметрите на елементите, изграждащи веригата.

Вторият етап на състезанието включва оригинално и артистично публично представяне по поставена тема. Изтеглената чрез жребий тема е била : „Какво представляват оптичните избелители, използвани в перилни препарати?“ Учениците от Езиковата са представили презентация по тази тема на немски език и етюд за сцена.

Второто място на отбора по физика по немски на Езиковата е извоювано в съревнование с още пет отбора в тази област. Учениците получиха специален сертификат от организаторите – Министерството на образованието и науката и Гьоте институт – София.

На снимката – Отборът по физика на Езиковата и техният ръководител – Петруша Найденова- Шьопс