satezaniebedstvia2704161На 26.04.2016 г. в салона на Професионална гимназия по икономика, търговия и услуги Ловеч се проведе ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации” Ловеч 2016. Състезанието е традиционно и е включено в националния календар за извънучилищна дейност на МОН. Основната му цел е да се провери нивото на придобитите знания в основния курс на обучение за действие при бедствия, пожари и извънредни ситуации.

Мероприятието беше организирано от РД „Пожарна безопасност и защита на населението” Ловеч, Община Ловеч, РИО-Ловеч и Секретариата на Областен съвет на Български Червен кръст – Ловеч. Участваха ученици от 6-ти и 7-ми класове на училищата СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Угърчин, СОУ „Георги Бенковски”  гр. Тетевен, ОУ „Васил Левски” гр. Ловеч, ОУ „Христо Никифоров” гр. Ловеч, ОУ „Иван Хаджийски” гр. Троян и ОУ „Св. Паисий Хилендарски” с. Лесидрен.

Състезанието включваше теоретическа и практическа част. По време на теоретическата част, участниците решаваха индивидуален тест, чрез който се цели проверка на знанията за правилата за поведение и действия при бедствия, пожари и извънредни ситуации. Най-добре представилия се отбор беше отборът на СОУ „Георги Бенковски” гр. Тетевен.

Състезателните игри бяха разпределени в учебни центрове. Чрез игрите се провериха практическите умения на участниците, тяхната бързина и съобразителност. Център “Защита при бедствия” даде възможност участниците да се изявят като спасители при природни бедствия – наводнение и земетресение. Най-точни бяха състезателите от СОУ „Георги Бенковски”  гр. Тетевен. В център „Индивидуални средства за защита” състезателите показаха умения как се избира, подготвя и поставя противогаз, след което пробягаха разстояние с препятствия. Най-правилни и бързи бяха действията на състезателите от ОУ „Иван Хаджийски” Троян.

В учебен център “Защита при промишлени аварии” за предпазване от химически и радиоактивни вещества учениците „херметизираха” прозорец и хранителни продукти, тук всички показаха завидни умения и получиха максимални резултати. В център „Пожарна безопасност” състезателите демонстрираха познания за правилно поведение и действие при възникнал пожар и практически умения за ликвидиране на огнище на пожар с кофпомпа, като най-добри резултати показаха отборите на ОУ „Васил Левски” Ловеч и ОУ „Христо Никифоров” Ловеч.

В учебен център “Първа помощ” най-добри знания и умения за оказване на първа долекарска помощ на пострадали показаха състезателите на ОУ „Св. Паисий Хилендарски” с. Лесидрен, община Угърчин.

Победител в състезанието с 271,5 точки стана отборът на „Георги Бенковски” гр. Тетевен. С 270 точки второ място зае отборът на ОУ „Св. Паисий Хилендарски” с. Лесидрен, община Угърчин. На трето място, с 260,5 точки, се класира отборът на ОУ „Иван Хаджийски” Троян.

Всички участници получиха грамоти, като класиралите се на първите три места бяха наградени с купи и медали, а на останалите участници бяха връчени плакети. Наградите за отборите бяха подсигурени с финансовата подкрепа на Община Ловеч. Купата и медалите на победителите бяха връчени от инж. Ивелина Радевска – зам.- кмет на община Ловеч.