На 27.04.2017 г. на територията на СУ „Тодор Кирков” Ловеч се проведе ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации” Ловеч 2017. Състезанието е традиционно и е включено в националния календар за извънучилищна дейност на МОН. Основната му цел е да се провери нивото на придобитите знания в основния курс на обучение за действие при бедствия, пожари и извънредни ситуации. Мероприятието беше организирано от РД „Пожарна безопасност и защита на населението” – Ловеч, Община Ловеч, РУО-Ловеч и Секретариата на Областен съвет на Български Червен кръст – Ловеч.

Участваха ученици от 6-ти и 7-ми класове на училищата ОУ „Васил Левски” гр. Ловеч, ОУ „Христо Никифоров” гр. Ловеч, ОУ „проф. Димитър Димов” гр. Ловеч, ОУ „Св. Паисий Хилендарски” с. Лесидрен, СУ „Тодор Кирков” Ловеч, СУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Угърчин, СУ „Георги Бенковски” гр. Тетевен, СУ „Панайот Пипков” гр. Ловеч и СУ „Бачо Киро” Летница.

Състезанието включваше теоретическа и практическа част. По време на теоретическата част, участниците решаваха индивидуален тест, чрез който се цели проверка на знанията за правилата за поведение и действия при бедствия, пожари и извънредни ситуации. Най-добре представилия се отбор беше отборът на СУ „Георги Бенковски” гр. Тетевен.

Състезателните игри бяха разпределени в учебни центрове. Чрез игрите се провериха практическите умения на участниците, тяхната бързина и съобразителност. Център “Защита при бедствия” даде възможност участниците да се изявят като спасители при природни бедствия – наводнение и земетресение. Най-точни бяха състезателите от СУ „Георги Бенковски” гр. Тетевен. В център „Индивидуални средства за защита” състезателите показаха умения как се избира, подготвя и поставя противогаз, след което пробягаха разстояние с препятствия. Най-правилни и бързи бяха действията на състезателите от ОУ „Васил Левски” Ловеч и СУ „Тодор Кирков” Ловеч. В учебен център “Защита при промишлени аварии” за предпазване от химически и радиоактивни вещества учениците „херметизираха” прозорец и хранителни продукти. Тук всички показаха завидни умения и получиха максимални резултати. В център „Пожарна безопасност” състезателите демонстрираха познания за правилно поведение и действие при възникнал пожар и практически умения за ликвидиране на огнище на пожар с кофпомпа, като най-добри резултати показа отбора на ОУ „Христо Никифоров” Ловеч. В учебен център “Първа помощ” най-добри знания и умения за оказване на първа долекарска помощ на пострадали показаха отново състезателите на ОУ „Христо Никифоров” Ловеч.

Победител в състезанието с 266,5 точки стана отборът на ОУ „Христо Никифоров” Ловеч. Със същият брой точки, но с по-малък актив в практическата част, второ място зае отборът на СУ „Георги Бенковски” гр. Тетевен. На трето място, с 262,5 точки, се класира отборът на ОУ „проф. Димитър Димов” Ловеч.

Всички участници получиха грамоти, като класиралите се на първите три места бяха наградени с купи и медали, а на останалите участници бяха връчени призове. Наградите за отборите бяха осигурени от Община Ловеч. Купата и медалите на комплексния победител бяха връчени от г-н Еленко Начев – началник на РУО-Ловеч.

Началникът на група „Превантивен контрол и превантивна дейност” в РДПБЗН-Ловеч ст. инсп. Радомир Радев връчи почетни призове на г-н Еленко Начев и за Кмета на община Ловеч за приноса на РУО-Ловеч и Община Ловеч в подготовката и провеждането на ученическото състезанието.

Младите състезатели от ОУ „Христо Никифоров” гр. Ловеч ще представят област Ловеч на националното състезание “Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”.