spasiteli310815_4От 28-ми до 30-ти август във Варна се проведе Пети Национален турнир по водно спасяване „Млад спасител” 2015, под патронажа на Иван Портних, кмет на Община Варна и Христо Григоров, председател на Българския Червен кръст.

Мястото на провеждане бе ПК „Приморски“ и Южен плаж „Ла Плая”. Първото издание стартира като регионална надпревара, но след проявения голям интерес в страната и със съдействието на местната администрация бързо прерасна в национален турнир. Стремежът на организаторите е формата на състезанието да се превърне в традиционен и иновативен за балканския регион. За целта във Варна пристигнаха и делегации от Турция и Македония, които се запознаха с правилата на провеждане и състезателните дисциплини, а следващата година ще ги очакваме и като участници. Интерес е проявен и от южната ни съседка – Гърция. В турнира от 28 до 30 август участие взеха над 117 деца от България, от които пет варненски отбора, два от София, по един от Бургас, Благоевград, Ловеч, Стара Загора и Смолян.

spasiteli310815_2Този тип прояви спомага за формиране на интерес към професията на спасителя, както и за създаване на традиция при провеждане на състезания по водно спасяване за детските възрастови групи. Те спомагат за фокусиране вниманието на обществеността и медиите върху опасностите при къпане и плуване, начините за оказване на помощ и самопомощ, както и проблемите и тенденциите в дейността на водните спасители. Отборът на ОС на БЧК в Ловеч се нареди първи след морските отбори от Варна и Бургас на Трети Национален турнир „Млад спасител” в морската столица. Състезанието се проведе в две възрастови групи – от 12 до 14 и от 15 до 17 години.

spasiteli310815_3Общо 7 региона изпратиха свои представител в надпреварата, като състезателите от отборите на Варна и Бургас по обясними причини се класираха на първите места. Тимът на Ловеч от втора възрастова група 15-17 години се подреди първи след тези, които имат възможност да тренират всеки ден. Останалите състезатели бяха от Стара Загора, София, Смолян, Благоевград.

В Националния турнир се проведе в 6 дисциплини – море – „бягане-плуване-бягане”,”плажни флагове”, басейн – „100метра с птепятствия”, „хвърляне на спасително въже” и „щафетно извличане на удавник” и „плажна щафета”.

В индивидуалното класиране 16то,19то, 21во и 24то място съответно се наредиха Христо Тишев, Мартин Цветков, Мартин Томанов и Николай Георгиев.

Петият Национален турнир «Млад спасител» във Варна бе спечелен от местния отбор «Варна», втори остана тимът от «КПС Черно море-Варна», на трето отново домакините с отбора «Одесос» и четвърто място грабнаха състезателите от «Започни да плуваш», а на пето място се класираха състезателите от Ловеч.

spasiteli310815_1«Изключителна организация на БЧК-Варна, перфектна програма, много настроение и емоция през двата дни на турнира», така описа с няколко думи участието на младите червенокръстци от Ловеч водачът на групата директорът на БЧК-Ловеч Цветомира Георгиева. Тя допълни, че състезателните дисциплини са дали възможност на участниците на демонстрират разнородни умения – и сила, и креативност и бързина. «В курсовете за спасители работим с много млади хора и нашата цел е да ги научим да бъдат отговорни не само към себе си, но и към хората около тях, да бъдат внимателни, наблюдателни, смели и да имат професионално отношение към работата си като спасители», поясни още Георгиева.

Участниците от Варна и Бургас, а и от други места имат възможност да тренират всеки ден, липсата на басейн в Ловеч е сериозна, нямаме такива условия да развиваме умения като други отбори, но въпреки това се представихме прекрасно, а след състезанието сме още по-амбицирани и следващата година ще постигнем още по-добри резултати, споделиха след завръщането си пък участници в ловешкия отбор «Млад спасител».