„Народът е казал – хубав ден Великден, дваж по-хубав – Гергьовден. Сигурна съм, че въпреки лошото време празникът в Брестово ще бъде хубав.“ Това каза на жителите от ловешкото село кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова на 6 май, когато жители и гости се събраха на общоселския празник през читалището.

Ръководството на Община Ловеч ще подпомага  всички селища в общината и това важи с пълна сила и за Брестово, каза още Маринова. Тя връчи на кметския наместник Радинка Тотева поздравителен адрес и българския трикольор. На празника присъстваха и общинските съветници Росица Маринова, Виктор Стойчев,  Петко Т. Петков и Валентина Янкова.

Рецитал от стихове за селото изнесоха 9-годишните ученици  Вяра, Павел и Мартин. За настроението се погрижи шлагерната певица Виолета Балканска.

По-рано отец Любомир Казашки отслужи света литургия в старинната църква “Свети Георги Мъченик”. Това е вековна старинна църква, която  успешно съхранява християнския дух през годините.

Отец Казашки освети и казана с курбан, приготвен от две агнета. Поръси със светена вода и всички присъстващи, много от които бяха дошли специално за празника.

Опитният готвач Мара Тинкова със своите помощници от 5 часа сутринта работеха по приготвянето на вкусната чорба, която трябва да стигне за 180 жители и гости на Брестово. Празникът на площада продължи въпреки преваляването до късно следобед.