Готова е програмата на Община Ловеч за отбелязване на 181 години от рождението на Васил Левски на 18 юли. Това съобщи на пресконференция заместник-кметът Венцислав Христов.

Събитията на 18 юли 2018 г. (сряда) започват от 09:30 ч. с гражданско поклонение пред паметника на Васил Левски в село Къкрина, община Ловеч. В двора на Къкринското ханчe художествена програма ще изнесат самодейците от НЧ „Васил Левски – 1924 г.“  с. Къкрина.

Тържествените събития продължават през следобеда в Ловеч. От 17:30 ч. е предвидена панихида за Апостола в храм „Успение Богородично“ в кв. „Вароша“. Известно е от историята, че когато е посещавал Ловеч, точно в този храм  “ангелогласният“ йеродякон Игнатий (Левски) е пеел на клира и е участвал в службата.

От 18:00 ч. ще се състои гражданско поклонение пред обновения паметник на Васил Левски. След това от 18:30 ч. е предвиден концерт-спектакъл на трупата за съвременно и традиционно фолклорно изкуство „Танцът на вятъра“ от Стара Загора. Представлението е на сцената в Ловешката средновековна крепост.

Регионалният исторически музей съобщава, че на 18 юли входът на музея „Васил Левски“ е безплатен за всички посетители. През целия месец юли посетителите могат да чуят беседите „Музей „В. Левски“ – духовен мост между минало, настояще и бъдеще“ и „Къкринското ханче – първият музей в България за Васил Левски“.