На 12 октомври 2017г. се навършват 162 години от рождението на активния обществен деец и крупен дарител Тома Васильов. Днес, пред паметната му плоча в гр. Тетевен, представители на местната власт, учители, ученици и граждани се преклониха пред делото на големия тетевенец. На събитието присъстваха председателят на Общинския съвет – Мария Стойчева, зам.-кметът на Община Тетевен – Тони Стоев, секретарят на Общината – Цветелина Стоянова, зам.-директорът на СУ „Георги Бенковски“ – Дафина Николова, директорът на Професионална гимназия по строителство, електротехника и услуги /ПГСЕУ/ – Йочка Вълчева, директорът на ПГГСД „Сава Младенов“ – Емилия Тончева и др.

Моника Цветанова от СУ „Георги Бенковски“ запозна присъстващите с житието, изграденото и завещаното от Тома Васильов. След това в знак на уважение и почит бяха поднесени цветя пред паметната му плоча от присъстващите.

“Во имя отца и сина и светаго духа. Амин! Аз, Тома Васильов, роден в Тетевен на 12 октомври 1855 година, бидейки с здрав разум и пълно съзнание, излагам тук последната си воля и моля всички, до които се отнася и от които зависи, да я изпълнят точно…”. Така започва своето завещание видният тетевенец и голям българин Тома Васильов. Четейки това завещание, ние оставаме изумени от способността в няколко страници да бъде събрана мъдростта на един човек, на цяла една епоха, в която се съзиждат основите на Нова България.

Това завещание е красноречив пример за живот и дейност, отдадени на обществото, отдадени на България! Животът и делото на Тома Васильов очертават пътя към вечността на една личност, която има своето място в същата тази вечност. Поклон пред благодетеля, тетевенеца  и родолюбеца Тома Васильов!

1 коментар

Comments are closed.