spasiteli70613AСекретариатът  на Областния съвет на Българския Червен кръст – Ловеч  проведе  курсове „Воден спасител на плувни басейни и водни паркове”, „Воден спасител на открити водни площи и море” и курс „Млад спасител”от 29.04.2013г–31.05.2013 г. Шестнадесет кандидати положиха изпит на 06.06.2013 г. на теория, манекен, 50м. и 100 м. свободен стил, 20м. извличане, 20м. под вода с изваждане на предмет, хватки, спасителни техники и скокове. От завършилите курса кандидати,успешно положиха тест и практика 14 души  – за басейн 13 и един за море.

Водноспасителната служба към БЧК е създадена през 1964 г.Нейна основна цел е намаляване на водния травматизъм в страната. В тази връзка ВСС обединява и координира дейността на организации и структури, работещи за опазването на човешкия живот при водни инциденти.

Седмица на водното спасяване за 2012 г. се провежда от 4 до 10 юни в цялата страна. Водноспасителната служба на Българския Червен кръст информира обществеността за своята готовност и състоянието на водните обекти преди сезон, състоянието на плажовете и най-често посещаваните водни басейни, проблемите, свързани с осигуряването на спасители през активния летен сезон, дейността на местните комисии по водно спасяване, водните инциденти в последните години, превенцията на водния травматизъм и съветите за безопасно ползване на водните басейни и упражняване на водни спортове.