Областният координатор на БМЧК – Яна Георгиева проведе обучение на 15ти септември на доброволците от „Център за работа с доброволци към Регионална библиотека „проф.Беню Цонев” за оказване на първа долекарска помощ. Доброволците с интерес изслушаха лекцията като се включиха активно и усвоиха умения за превързван на рана, изгаряне, счупване накрайник, как да реагират при припадък, астматичен пристъп, ухапване от насекоми и влечуги и други.

Тази инициатива е част  от поредицата инициативи, които ОС на БЧК проведе през месец септември, а именно демонстрации за оказване на първа долекарска помощ при инциденти и бедствия в селата на община Ловеч и град Ловеч, Летница и Априлци при провеждане на „Забавно Лято 10”. Инициативите ще продължат съвместно и със Сектор „пътна полиция” и „Детска полицейска академия” на 19 ти септември както и на 22ри септемри на „Детска олимпиада” на парк „Стратеш”.

Целта е, в началото на новата учебна година, общественото внимание да бъде насочено към проблема за пътния травматизъм и превенцията на децата и да се наберат финансови средства, с които да се помогне за лечението и възстановяването на най-невинните жертви на „войната“ по пътищата. За съжаление те се увеличават драстично с всяка изминала година.

Това е една от социалните и хуманни каузи, която Българският Червен кръст, с подкрепата на лоялни партньори, отстоява вече 140 години.