ezikova230314126 осмокласници от Гимназията за чужди езици участваха в традиционното забавно състезание на френски език „Рали Франкофон“, посветено на Световния ден на франкофонията, 20 март. То се организира от Френския културен институт за всички езикови гимназии в страната. Учениците са разделени на отбори, които получава въпросник със задачите, поставени на френски език. Те трябва по най-бързия начин да прочетат, преведат и изпълнят задачите, които са свързани с културата, традициите и езика на Франция.

Някои отбори трябваше да открият френски стоки – вина и сирена в магазини в Ловеч, други трябваше да намерят имената на френски градове в туристически агенции и да ги напишат на френски или пък да открият приказките на Шарл Перо в библиотеката и да напишат френското им наименование. Така учениците на практика показват знанията си за езика. Класирането става на принципа време за изпълнение на задачите и повече верни отговори.

За втора поредна година Езиковата гимназия в Ловеч се включи и в инициатива на френския град Лавал за отлично владеене на френски език. От там задават диктовка, която се провежда сред училища на побратимените на Лавал градове – Лавал в Квебек (Канада), Мийтман в Германия, Сушава в Румъния и др. В нея от Езикова гимназия в Ловеч  се включиха ученици от 10-и, 11-и и 12-и клас с изучаване на френски език. Писмените работи се изпращат за проверка на организаторите във Франция.

23 ученици пък заминават за Лавал по линия на междуучилищния обмен от 25 до 9 април. През септември Ловеч посреща ученици от френския град.