Възпитаници и учители на ОУ „Васил Левски“ в Ловеч отбелязаха на 16 февруари своя патронен празник в Драматичния театър, като изнесоха художествена програма от песни и стихове. В своето слово директорът на училището Илица Петрова изтъкна: „Няма друга личност в нашата история, която да е толкова близка до всички нас, но и толкова извисена над обикновените хора с общочовешките си идеали“. Тя посочи какви успехи е постигнало училището през последната година.

„Пожелавам Ви винаги да сте на висотата, на която е бил Апостола. Да постигнете още много успехи, като издигате авторитета на нашия град!“, обърна се към препълнената зала заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов. Той поднесе на директора Илица Петрова поздравителен адрес от името на кмета Корнелия Маринова. В адреса се казва: „Когато едно училище носи името на Левски, когато се стремиш към неговите идеали и нравственост, това означава, че работиш за неговото безсмъртие. С основание училище “Васил Левски”  се утвърди като една от водещите учебни институции в нашия град“.

Към празника се присъедини и Ловчанският митрополит Гавриил.  „Левски е останал  народната памет с истинската си любов към българина. В най-прекрасната си възраст той решава да даде всичко от себе си, животът си дори, за да приближи народната свобода“, каза в поздравлението си митрополит Гавриил.

С голям интерес залата изслуша и специалните гости на тържеството – двама младежи, потомци на сестрата на Левски Яна Кунчева. Яна и Михаил Ангелови разказаха как се чувстват и какво е Левски за тяхното семейство.

„Да бъдем родственици на Левски е огромна чест, но и отговорност. Повечето хора познават Левски само като далечна историческа личност, но в нашите вени тече неговата кръв и  ние го възприема и като човек, който е бил като нас“, каза Яна.

„Ако има някаква частица от Левски у нас, това е неговата човечност. Да гледаме на него като човек не е в никакъв случай омаловажаване или принизяване на неговата личност,  а приближаване до неговата личност и начин по-добре да го разберем“, каза Михаил. После Яна прочете свое стихотворение, посветено на Левски.

Яна е ученичка в столичното 22-ро  СУ „Георги С. Раковски“, а Михаил е  студент втора година в СУ „Св. Климент Охридски“, стопанско управление.

Празникът завърши с награждаване на изявилите се ученици в състезания и конкурси през годината.

2 коментара

Comments are closed.