В чест на 140-годишнината от Освобождението на града и установяването на местна власт е извършено основно почистване, реставриране, укрепване, възстановяване на надписи и орнаменти на  паметниците на руските воини в Ловеч. Това беше обещано на 14 февруари т.г, когато кметът на Община Ловеч прие представители на Посолството на Руската федерация у нас.

В резултат руското посолство със свои средства извърши реставрацията на всички паметници, разположени в алеята. Подсилени са плочите и са обновени надписи още на Белия паметник, на който са изписани всички части на Руската армия, участвали в бойните действия за Освобождението на Ловеч.

Черният паметник също е реставриран и приведен в образцов вид.

Община Ловеч от своя страна се погрижи за почистване на прилежащите територии, в това число подстъпи, огради и стъпала, както и за паметника на българските опълченци в алеята.

Алеята на българо-руската дружба в парк „Стратеш“ е едно от паметните места в Ловеч. Повечето погребани там войници и офицери са паднали в боевете на  22 август 1877 г. в хода на битката за освобождаване на Ловеч.

3 коментара

  1. “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

    Русчук, 1-й Март 1886 г.

    З.Стоянов

  2. И не забравяйте –Аз неведнъж съм ви казвал: ” Тоз който ни освободи той ще да ни и пороби”. Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме. Васил Левски1873 г.

    в.Търговски вестник

  3. Няма да е лошо, да укрепнете, почистите и отворите заводите в Ловеч. Паметници, още не сме започнали да ядем.

Comments are closed.