ezikovateatar1206156Снимки: Теодор Христов, 8 „в“ клас

Съвременна интерпретация на разказа на Светослав Минков „Дамата с рентгеновите очи“ представиха на сцената на Гимназията за чужди езици Екзарх Йосиф учениците от 8 „б“ клас. Идеята да направят спектакъл дошла в час по литература, когато разглеждали разказа на Светослав Минков и коментирали проблема за красотата и жертвите, които дамите пред кабинета на Маестро Чезарио Галфоне са готови да понесат в името на това да са красиви. Сценарият е подготвен от Преслава Василева с помощта на другите ученици от класа, каза учителката по литература Цветелина Найденова. Едва когато текстът е готов, тя се намесва с малки редакции и започват репетициите, които продължават близо месец.  Артистичен клас, инициативни и атрактивни, много самостоятелни, коментира своите възпитаници Найденова.

ezikovateatar1206155Правихме сценария и режисурата заедно и се забавлявахме, вкарахме сцени от нашето ежедневие, разказа Преслава Василева. По театъра ги запалил класният им ръководител Ивайло Генов, който неведнъж е подготвял спектакли на немски език за училищната сцена. Освен, че постоянно им помага със съвети, често ги води на театър. Заедно са гледали на ловешка сцена „Кучета“ по Хайтов, „Завръщане“ с участието на актьора Ленко Гурков, „Английски уикенд“ и няколко пъти тазгодишната пиеса на Езиковата. Това много помогна за подготовката на спектакъла, казаха осмокласниците.

В ролята на Мими Тромпеева, която се сдобива с рентгенови очи и е забелязана във висшето общество, участва Ина Петкова. Ролята на Жан играе Алекс Далеков, а магьосникът, който превръща грозничките жени в красавици -Чезарио Галфоне – е Марио Любенов. Публиката истински се забавлява с любовните сцени, а посланието, че най-важна е вътрешната красота, бе изведено от осмокласниците във финала на представлението.