ezikova1301141Жанина Илиева

Осмокласници от луковитското село Дерманци влязоха в час по български език и литература в Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“. Заедно с осмокласниците от Езиковата те дискутираха темата „Човекът и родът“, която е една от основните теми в учебното съдържание по литература за този клас. Общият час се реализира  с подкрепата на експерта по български език и литература в Регионалния инспекторат по образованието  в Ловеч Соня Недкова.

Учениците от Езиковата  трябваше предварително да направят проучвания в своите родове и да изготвят портфолия на родословието си, каза преподавателката им Ана Андреева. Учениците са работили по зададени ключови думи: моят род, моето родно място, дом, трапеза, сватба, моето име, предмети с емоционална стойност за моето семейство, родословно дърво на моя род…

В деня на срещата учениците от Езикова гимназия бяха направили изложба на своите портфолия, а Сиана, Теодора и Виктория ги представиха. Те разказаха  за своята проучвателна дейност, интересни истории за ритуалите в своите родове – кога се събират заедно на трапезата, как празнуват празниците; за сватбите на бабите и дядовците си, на родителите си; за радостта, с която техните информатори  (бабите, дядовците и родителите им) са им разказвали за веселите и тъжните преживявания в собствения род… Направиха изводи за живота някога и сега – кое се е запазило от ритуалите и кое вече е само спомен. Показаха много снимков материал.

 ezikova1301143  За учениците от село Дерманци бе интересно да се запознаят със свои връстници и с техния начин на работа, каза Виолета Тасева, учителка по български език и литература. Тя работи с учениците от селото по програмата „Заедно в час” и една от нейните задачи е тяхната социализация.

 След приключването на часа разговорите между децата от двете училища по темата за техните родове продължи. Те си направиха и общи снимки.

 За организирането на общия час по български език и литература помогнаха ръководствата на двете училища.  Директорката на училището в село Дерманци осигури транспорта на своите ученици и ги придружи, а директорът на ГЧЕ „Екзарх Йосиф І” – Ловеч, осигури скромен обяд за децата от Дерманци.

2 коментара

  1. А не е ли така? Аз се сдържах да обвиня авторката точно в обратното, прекалено сладниково поднесен материал. Явно има слабост към хората от Дерманци, която не успява да прикрие…

  2. Браво много добре звучи!
    Все едно са влязли клас диваци!!!Има и по подходящ начин да се напише

Comments are closed.