rafaelbijev2904151Осмокласникът от Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“ Рафаел Бижев се класира на първо място (от 13 места) в категория 15 Д в националното състезание по спортни танци в Пловдив. Той участва заедно с партньорката си Далия Димитрова от Габрово. Тренират в школа „Киара – Н“ в Казанлък. Занимава се от 9 години със спортни танци, а в този клуб е от лятото на миналата година.

Рафаел се появи и на сцената на шоуто „България търси талант“, където на полуфинала бе поканен от Димитър Пенчев от Габрово да участва с него при бийтбокс изпълнение. „В началото се притеснявах, но когато стъпих на сцената, нямаше проблеми“, разказа за вълненията си Рафаел.

14-годишното момче е от Габрово, в Езиковата е в паралелка с немски и английски език, но редом с езиците не изоставя и спортните танци и свиренето на цигулка. Всяка събота пътува до Казанлък, където тренира в школата, а в Габрово пък взема уроци по цигулка при Хедър Броудбенд от Америка. На цигулка свири от 7-годишен. Има две първи награди в конкурси в Русе и Пловдив през 2011 и 2012 г. Много са и медалите от състезанията по спортни танци – в Стара Загора – първо място през 2013 г., в София и Ямбол – второ място през 2013 г.

rafaelbijev2904152