Освещаването на новия параклис в село Тепава, община Ловеч, ще стане на 27 декември, четвъртък,  14.00 часа. В този ден православната църква отбелязва Стефановден, денят на свети Стефан. Още от времето на Апостол Павел  всички наричат Св. Стефан пръв мъченик, защото е първият мъченик за християнската вяра.

За събитието в Тепава се очакват да пристигнат митрополит Гавриил, кметът на Община Ловеч, всички дарители, председателят на сдружение „Деветашко плато“  Ива Таралежкова и други официални лица.

Както сме съобщавали, храмът „Свети Стефан“ бе доставен в готов вид от Солун, Гърция,  в края на октомври т. г. Той бе поръчан и монтиран по идея на кметския наместник Стефан Нейков.

Транспортът и монтажът  възлязоха общо на сумата 5200 лева. Монтажът стана със специален 50-тонен кран, поръчан от Плевен. Изработката струва 13 800 лева. За параклиса беше изградена специална площадка в центъра на селото. Площадката е оформена с материали от предишните плочки от центъра на Ловеч и с помощта на сдружение „Деветашко плато“.

За каузата бяха отпуснати  14 000 лева с решение на Общинския съвет в Ловеч.  Останалите средства са събрани от дарения на фирми като „Бонмикс“ (3000 лева), „Феникс инверс“ (2000 лева), фирма „Наша земя“ (1000 лева), както и от още  фирми и граждани.

Инициативата за изграждане на параклис датира от  22 октомври 2017 г.  Досега селото не е имало нито църква, нито параклис.  С тази придобивка местните жители и гостите ще имат възможност да отбелязват църковните празници, да се помолят и да запалят свещ по важен повод.