Павлин Иванов

Безработицата в Троян е изключително ниска и е 4,3 %., като средното ниво на безработица в страната е 5.6 процента. В община Ловеч също има свиване на безработицата, като нивото по данни на Цецо Ангелов, директор на Регионалната служба по заетост в Ловеч  е 5.0%. В община Априлци безработицата е 5.7%, Летница 13.2%, Тетевен 13.4%, Луковит 19.5%, Ябланица 24.2% и най-лошо е положението в Угърчин. Там безработните са 31.6%.

Заявените свободни работни места от предприемачи са 403. В преработващата промишленост се търсят 147 работника, в сферата на образованието свободни са 74 места, в търговията 7 места, в аграрния сектор 46 места, за административни и спомагателни дейности свободни са 36 места. Хотелиери и ресторантьори предлагат 20 места за работа, държавното управление 14 и хуманното здравеопазване 11 места и др.

Заявените от частния сектор са 251 свободни работни места.

Необходимото уточнение е, че тези данни за свободни позиции са единствено от регистрираните заявки в Бюрата по труда. Бизнесът реално търси в пъти повече работници и служители, но използвайки различни канали: обяви за работа през специализирани сайтове, HR агенции и др.