hiv1705162Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Тази година този ден бе 15-ти май.

В тази връзка Превантивно-информационният център за борба с наркотичните вещества към Община Ловеч  организира кампания  под надслов „Опознай врага си”. Мероприятието се проведе в Природо-математическа гимназия – гр. Ловеч, съвместно със сдружение „Знание“. Бяха разпространени здравнообразователни материали във връзка с ХИВ/СПИН. Учениците бяха запознати с някои видове болести, как става заразяването, техните симптоми, лечение и предпазване. Целта е да бъдат подготвени за всяка ситуация, защото никога не се знае, какво може да се случи, кого и къде може да се срещне. Трябва да се правилно информирани по темите за безопасния секс и сексуално предаваните инфекции. Това е изключително важно за тяхното здраве и за здравето на околните. Не на последно място вредите, които причинява употребата на наркотици, особено инжекционната, за съжаление далеч надхвърлят ефекта на самото наркотично вещество. Инжектирането причинява на индивида здравословни проблеми, свързани с липсата на стерилност (увреждане на вените, абсцеси), както и висок риск от предозиране.

hiv1705161Проблемите обаче излизат от рамките на отделния индивид и касаят общественото здраве, когато става въпрос за кръвно преносимите инфекции. Ползването на общи инструменти за инжектиране, не спазването на хигиенни правила, необезопасените сексуални контакти, ниската здравна култура и рисковото поведение като цяло водят до разпространение на кръвно и полово преносими инфекции, както в самата общност на инжекционно употребяващите наркотици, така и извън нея. Сред най-опасните инфекции са ХИВ, хепатити и сифилис.

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН е повод хората от различни страни по света да заговорят за СПИН. За първи път той се отбелязва през 1983 година в Сан Франциско и Ню Йорк с възпоменание за починалите, в подкрепа на живеещите с вируса на СПИН, за повишаване на информираността и чувствителността към този проблем, за намаляване на свързаната с ХИВ/СПИН стигма и ангажиране на обществото в борбата срещу СПИН.

1 коментар

Comments are closed.