Опитът на Община Ловеч  в социалната икономика и предприемачеството бе представен днес на кръгла маса в заседателната зала на Общинския съвет.  Срещата бе организирана от Икономическия и социален съвет (ИСС) и Община Ловеч, заедно с Министерство на труда и социалната политика. Темата бе „Ролята на местната власт за развитието на социалната икономика и социалното предприемачество – опит и предизвикателства”.

С разнообразни презентации и интересни предложения премина определеното време, за които имаха принос и въвеждащите в темата.

Кметът Корнелия Маринова сподели, че в най-голямата в областта община са представени  доста правно-организационни форми. Работят както юридически лица с нестопанска цел, търговски дружества, които се доближават до схващането за социално предприятие, така и специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания. Общата картина от осемте общини обаче е разнородна, като с най-много инициативи се отличават Ловеч и Троян, сподели Маринова.

Областният управител Ирина Митева  сподели разбирането за социалната икономика като „условия за труд, достоен поминък и независим икономически живот за всеки член на обществото, независимо от неговото физическо, интелектуално, възрастово, етническо и т.н. състояние и позиция.“

“Важно е да се чуе това, което прави Икономическият и социален съвет, който е трипартитен, най-вече неправителствен, с участие на паритетен принцип на бизнеса, на синдикатите и на неправителствения сектор, като има задачи да прави анализи и прогнози. Такъв е представеният пред вас анализ на тема „Социалното предприятие и социалното предприемачество“., каза в изложението си Тотю Младенов, съветник на министър-председателя в областта на социалната политика.

Модераторът на  дискусията проф. д-р Лалко Дулевски, председател на ИСС, даде пример за социална икономика с кооперациите, където група хора солидарно се съюзяват, за да извършват дадена дейност и да решат даден въпрос. Той посочи три важни сегмента за социалната икономика. Освен хората с увреждания, за които се работи усилено и сега, има още две сфери, които се нуждаят спешно от реагиране и грижа. Това са групите на възрастните хора и на младежите.

Опитът на Община Ловеч представи Мая Василева, началник отдел ЗСМДС, която направи преглед на проектите по ОП „Развитие на човешки ресурси“.

,Ролята на общината в България е силно затруднена по отношение на социалното предприемачество, защото нормативната рамка и правомощията са твърде ограничени. Има проект за Закон за социалното предприемачество, имаше сериозен дебат, но все още няма обратна връзка от министерството на труда и социалната политика“, сподели Мая Василева.

Сред участниците във форума бяха още председателят на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов, кметът на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева,  зам.-кметът на Община Троян Поля Димова. В дискусията взеха участие представители на институции, социални партньори и неправителствени организации,  които работят по социални проекти.

Днес следобед кръгла маса на същата тема има в Летница, а  утре в Тетевен.