На 16.06.2017 г., със спектакъла „Борислав“ на Софийската опера и балет на откритата сцена на крепостта в Ловеч бяха открити празниците „Ловеч в освободителното движение на Асеневци“. Гост на събитието бе заместник-министърът на културата Румен Димитров.

Преди началото кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова се обърна към публиката:

„За мен е чест да дам началото на тържествата, посветени на историческия момент  – началото на освободителното движение на Асеневци. Намираме се на точното място и време, сред историческия декор „Хисаря“, където се е развило действието от операта. Е, сега е 830 години по-късно. Но тази крепост, която дава началото на Втората българска държава, ще даде особена сила и на днешното представление.“ Кметът припомни, че през следващите дни и месеци гражданите и гости на Ловеч ще могат да посетят още много представления и концерти.

„Творбата „Борислав“, за великия войвода на Цар Иван – Асен II, е много особена. В нея патриотичните чувства надделяват над егото и жаждата за мъст и спасяват царя – сюжетът носи привкус на уникалност. Ние се адаптирахме бързо към тези условия и се радваме, че тук за първи път ще прозвучи оперно представление в тази отлична акустика. Героят Борислав е пример за достойнство и национална чест“, каза акад. Пламен Карталов, режисьор на оперната постановка.

Оперното представление на сцената на Ловешката средновековна крепост премина при голям интерес от страна на публиката.  Сред нея бяха и заместник-кметовете на Община Ловеч Венцислав Христов и Даниел Колев.

Следващото заглавие от програмата за Асеневци е на 21.06. 2017 г., сряда. Гостува спектакълът „Величието на Асеневци“  на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново. Адаптация Иван Митев, постановка и сценография Стефан Методиев. Представлението е на сцената на Ловешката средновековна крепост от 21 ч.