Окръжна прокуратура – Ловеч внесе в съда обвинителен акт срещу мъж, давал неправомерно кредити.

Обвинението срещу Ф.В. е за това, че в периода от неустановени дати през 2002 г. до 2016 г., в гр. Луковит, като физическо лице, без съответно разрешение от БНБ по Закона за банките и Закона за кредитните институции, извършвал по занятие банкови сделки – предоставяне на кредити, за които се изисква такова разрешение, като предоставял парични кредити в лева на различни физически лица, срещу задължението на същите да му върнат  получената в заем сума,

ведно с определена от него лихва. За периода обвиняемият е предоставил кредите на общо

двадесет човека, на сума в общ размер от 19 830 лева, за които е получил лихва в общ размер от 18 319,40 лева, като от дейността са получени значителни неправомерни доходи – в размер на 18 319,40 лева – престъпление по чл.252 от НК.

От дълги години обвиняемият бил известен на хората, че давал различни суми пари в заем срещу определена лихва, която традиционно била 20 % месечно. Търсели го предимно хора, които периодично изпадали в затруднение и се нуждаели временно от парични средства. Уговорките ставали по телефона или в лични срещи, когато били предавани и парите. Дейността на обвиняемия обхващала продължителен период от време, като от доказателствата, събрани на досъдебното производство са установени 20 случая на предоставяне на пари срещу лихва.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.