vnimanietok1709141Окръжна прокуратура – Ловеч внесе в съда обвинителен акт срещу технически ръководител, нарушил нормите за безопасност на труда и причинил смърт на работник в резултат на преминал през тялото му електрически ток.

Обвинението срещу Румен В. /47 г./ е за това, че на 18.09.2012 г., в местността „Бяла долчина”, в района на с.Черни вит, Ловешка област, като технически ръководител във фирма „Биил инженеринг” ЕООД, при извършване на строителни и монтажни работи, поради немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност – асфалтополагане на път София-Черни вит, при наличието на въздушна линия – електропровод, в нарушение на Наредбата за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд не предприел нужните мерки /преди началото на СМР на строителната площадка съществуващите въздушни електропроводи следва да бъдат: изместени на безопасно разстояние от района на строителната площадка, или изключени, да бъдат поставени ограждения или знаци, за да се осигури безопасно разстояние до електропроводите, както и предупредителни устройства и висящи защити, ако под тях ще преминават превозни средства/. Допуснал превозното средство – товарен автомобил „ДАФ” и асфалтополагаща машина до работа в близост до електропровод на разстояние по-малко от допустимото, при което причинил смъртта на Иван В. на 66-години.

Обвиняемият работел във фирма „Биил инженеринг”-ЕООД, като технически ръководител, строителство. На 18.09.2012 г., около 10.00 часа в с.Черни вит, местността „Бялата долчина” се извършвало асфалтиране на лот 17. Асфалтирането се осъществявало от фирмата подизпълнител „Биил инженеринг” ЕООД. На строителната площадка били разположени две асфалтополагащи машини, като първата машина била на безопасно разстояние по дължина и височина от далекопровода, разположен над площадката. Пострадалият се намирал до втората машина, като с дясната ръка се бил допрял до корпуса, а с лявата ръка държал лопатата. По това време, водачът на товарен автомобил „ДАФ”, извършвал движение на заден ход към асфалтополагащата машина и едновременно с това повдигане на коша на самосвала, за да бъде изсипана асфалтовата смес в машината. Кошът на самосвала навлязъл в опасната зона на фазовият проводник на далекопровода, при което протекла електрическа дъга и електрическият ток преминал от въздушния електропровод през самосвала, асфалтополагаща машина и пострадалия работник до земна повърхност. В резултата на това настъпила смъртта на Иван В.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.