prokuratura1502161Окръжна прокуратура-Ловеч, е привлякла като обвиняем за лихварство и задържала до 72 часа Филип Вълчанов – техник-еколог в отдел “Екология” в Община Луковит. Това съобщават от Апелативната прокуратура във Велико Търново. Вълчанов е раздавал парични заеми на множество лица, срещу което ги е задължавал и е получавал лихва. Дейността му е за период повече от пет години.

Действията на прокуратура срещу Вълчанов са в рамките на разследване, ръководено от Окръжна прокуратура – Ловеч, за извършени престъпления от длъжностни лица в община Луковит.
По материали от извършена проверка на ДАНС, прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу Филип Вълчанов и други лица, затова че през настоящата година като длъжностни лица в Община Луковит,

в съучастие като извършители, са изготвяли документи с невярно съдържание – отчетни форми за назначаване на физически лица и за отчитане на извършена работа по 6-месечна програма за временна заетост, финансирана със средства от ЕС, в размер на около 400 хиляди лева.

Чрез тези документи, в които са вписвани и лица, реално неангажирани по проекта и живеещи в други населени места на страната, двамата са получавали и присвоявали средства,които са се полагали на фиктивно заетите като възнаграждение, а в други случаи са присвоявали част от възнаграждението на реално ангажирани лица.
Същите лица са изпълнявали в Община Луковит и дейност по раздаване на помощи – 21 тона хранителни продукти, получени от ЕС, предоставени на БЧК за нуждите на социално слаби граждани. Чрез съставяне на неистински документи общински служители са присвоявали част от хранителните продукти и са ги продавали за своя сметка.
По делото са извършени претърсвания и са иззети свързани с разследването документи,вещи и други.
Разследването продължава, като предстои повдигане и на други обвинения.