baicheva106151Окръжен съд Ловеч даде днес ход на делото срещу лекарката Нина Байчева от болницата в Тетевен, обвинена за смъртта на новородено. 56-годишната лекарка – акушер-гинеколог е обвинена в това, че при водене на раждането в Тетевенската болница, на 22 април миналата година, поради немарливост е причинила смъртта на бебето.

В обвинителния акт срещу д-р Нина Байчева е посочено още, че тя е нарушила Закона за здравето, като вътрешно въвела и форсирала на родилката лекарствен продукт с голяма концентрация, не е проследила и не е диагностицирала състоянието ѝ. Бебето почина в болницата в Плевен, където бе откарано по спешност, но лекарите там не успяха да го спасят.

Наташка и Павлин Габровски бяха конституирани като граждански ищци и частни обвинители.

Показания дадоха родителите на починалото бебе. По думите на майката, тя все още не може да се отърси от преживения шок и загубата на детето си. Правила е и опит за самоубийство, като е била спряна от съпруга си. Страхува се дали изобщо някога ще успее да забременее.

Няма думи да се опише как се чувстваме, заяви в съдебната зала бащата Павлин Габровски. Двамата са посещавали и психолога Мадлен Алгафари.

По време на днешното заседание бяха разпитани свидетели и вещи лица.

Делото бе отложено за 6 юни поради неявяване на едно от вещите лица по едната експертиза. На следващото заседание ще се извърши и преразпит на част от свидетелите.