rzibahb812141(Очаквайте утре информация от проведената в понеделник пресконференция по темата от РЗИ Ловеч и Агенцията по храните)

РЗИ Ловеч информира за окончателни резултати от лабораторните анализи, проведени във връзка с регистрирания хранителен взрив в ученически стол при ОУ „В.Левски“ гр.Ловеч.

  1. Резултатите от проведените микробиологични изследвания, както и изследванията за Рота-вирус на хоспитализираните деца са отрицателни.
  2. Отрицателни са резултатите за носителство на патогенни микроорганизми сред кухненския персонал.
  3. Отрицателни са резултатите от повърхности в кухненски блок.
  4. Съгласно Протокол за изпитване от 08.12 2014г. от акредитирана лаборатория при ОДБХ Габрово в ястие „кюфтета в сос /фрикасе/“ се установяват коагулазо-положителни стафилококи. Не се установява наличие на салмонела. В останалите ястия не са изолирани патогенни микроорганизми.

След контролна проверка в обекта „ученически стол“ на ОУ „В.Левски” гр.Ловеч и изпълнение на дадените предписанията, на 09.12.2014 година ОДБХ ще прецени възстановяването на дейността на обекта.

Заключение:

Находката на коагулазо-положителни стафилококи в храната (кюфтетата със сос) не е обичайна и говори за нейното контаминиране (замърсяване).

От коагулазо-положителните стафилококи само определен вид е болестотворен и предизвиква клинични прояви. Акредитираната лаборатория към ОДБХ – Габрово изолира коагулазо-положителни стафилококи без да посочва точния им вид (за да се прецени дали са болестотворни). По тази причина не може да се направи категоричният извод за 100% връзка между установения микроорганизъм в храната и регистрираните клинични случаи.

Клиниката, която проявяват регистрираните във връзка със случая пациенти, съответства на стафилококова хранителна инфекция.

Във връзка с горе-изложеното считаме, че с висока степен на вероятност, в случая, става въпрос за взрив от хранително заболяване при част от учениците от ОУ „В. Левски“ гр. Ловеч, които са консумирали столова храна на 02.12.2014 г., причинено от стафилококи. Съобщените заболели след 4 декември нямат връзка със случая.

41 коментара

  1. Колко ли им пука на Корнелия за училището ? И на всичките там даскалици.Нали помните,че през 2009 година с измислената си учителска стачка оставиха един месец на улицата децата без да им мигне окото,за да докартат Тиквата на власт.И после,логично осребриха протеста си.Какво се реши с тази стачка,кои проблеми – нищо. Погледнете авангарда на Герб – даскалици и милиционери.Корнелия върви по пътя на Янка Такева / помните ли я ? /

  2. (Очаквайте утре информация от проведената в понеделник пресконференция по темата от РЗИ Ловеч и Агенцията по храните)
    Кога ще дойде тази информация?

  3. “…че може би ще бъдат те от двете деца,които остават там,а другите отиват в ПМГ, което е поредната глупост…”

    Ех, мъко, като не можеш да вденеш какво ти се говори, защо ръсиш определения по чужд адрес?

    “…всяка година най-добрите деца се записват да учат след 4-ти клас в паралелката в ПМГ. Защо ли всяка година само по 2 (две) деца от класираните се отказват от тази възможност и избират друг вариант?”

    Знаеш ли какво означава това? Че от 26 деца, класирали се след състезанието за прием в тази паралелка, средно две не се записват в нея. Децата решават задачи. Според резултатите се прави класиране, а първите 26 деца в това класиране се считат за приети и имат право да се запишат. Е, 24 го правят, две не. Успя ли сега да разбереш простака?

  4. Не ви ли писна от простотии, толкова ли ниско паднахте? Когато половината от децата в градините повръщаха и т.н.,когато това присъстваше и в другите училища, защо не се изсипа тази злоба и простотия тогава, защо не повикахте телевизии, защо драскачите не изпълниха сайта с глупости и какви ли не там неверни неща, а сега? Да, наистина май се е платило на някой да вдигне тази олелия против това училище. А когато дойде време за първи клас започваме да търсим връзки я с ГЕРБ, я с някой друг по-силен в града още през февруари, че да си запишем децата в това училище, пък и имаме претенции за учителите, нищо, че децата са на две смени, че учат как го бяха казали по тавани или мазета, че може би ще бъдат те от двете деца,които остават там,а другите отиват в ПМГ, което е поредната глупост и неща, които не отговарят на истината? Кой учител участвал в изборите си е зарязал предмета или класа както се пише по-горе? Те нямат ли право да имат собствени виждания и граждански позиции? Стига, престанете, че ставате смешни дори и в очите на малчуганите. Намерете си друго занимание за свободното време.

  5. “По тази причина не може да се направи категоричният извод за 100% връзка между установения микроорганизъм в храната и регистрираните клинични случаи.” -АМИ ТО ТРЯБВАШЕ ДА БЪДАТ ОБЯВЕНИ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗСЛЕДВАНИЯТА НА РАБОТНИЦИТЕ ОТ ФИРМАТА – А НЕ ДА НИ ХВЪРЛЯТЕ НА ЧЕРЕШАТА С ДЕЦАТА/Т.Е. – РЕГИСТРИРАНИТЕ СЛУЧАИ/ >>>

    ЯВНО ФИРМАТА СЕ Е ОТЧЕЛА СВОЕВРЕМЕННО КАКТО В ЛАБОРАТОРИЯТА ТАКА И ПРЕД “ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ” И СЕГА ДЕЦАТА И РОДИТЕЛИТЕ ДА ГО Д….Т

    1. колко пъти да ги обявят бе господине, отрицателни са

  6. Ако се чудите как изглеждат прословутите проби от “кюфтенцата”, да ви кажа – това са едни бурканчета от бебешко пюре, НЕзапечатани плътно, пренасяни от ръка на ръка, превозени до Габрово незнайно от кого и незнайно как, и които всеки може да отвори и да кихне в тях и хоп – Стафилококиииии. А за повръщащите деца само ще спомена, че седмицата преди този случай, градината на Червен бряг беше гръмнала от повръщащи деца, а те са доста далеч от кюфтенцата на В. Левски.

    1. Все ми е едно, кюфтенцата не са ми интересни. Аз съм “смешен, злобен капацитет с голяма уста” в друга област и коментарите ми са само там. И ме интересуват само неща, свързани с инициалите Р.Б.

  7. Мууууууууууууууууууууууууууууууууууууууухххххххххххххххххххххххххххххххххаааааааааааааааааааааааааааа
    ммммммммммууууууууууууууууууухххххххххххххххаааааааааа…при 17 удара в секунда текста отлита…

  8. Няма защо да се пениш Airis, който и от вариантите,които ти описваш да се е случил,отговорността е на училищното ръководство, чието задължение е да осигури безопасна среда за децата,както и да следи постоянно за това.Във всеки форум има хейтъри,от това спасение няма,просто не им чета глупостите.Но от написаното изниква въпроса, къде хвърля основно усилията си ръководството – училището ли, или в занимания с политика и предизборни и следизборни дела ? Директорката вися цели седмици и месеци като дежурна в Районната избирателна комисия / от квотата на ГЕРБ /,една дузина учителки висяха в секционните комисии из града,с очите си съм го виждал.На тия хора това ли им е работата ? Не бързайте да се пените,колчем се зададат избори / тази година ще има най малко едни / ще видите,че ще заебат училището и ще увиснат пак там. Тези,срещу които се пениш, просто са усетили нещо,без да успеят да го формулират – когато една администрация се политизира,тя спира да работи както трябва. Предишната и настоящата директорка вкараха в училището политиката в най – мръсния им гербаджииски вид

    1. Както се казва в едно нашумяло произведение на съвременното музикално изкуство “ни мо’а съ запра”. Дреме ми на шапката кой от чия квота е и в какво на цвят цокало ходи, тук говорим за здравето на децата и няма място за n-брой буквени абревиатури.
      Отговорността никога не трябва да се бърка в и с политиката. Настоящото ни държавно положение показва само едно: мърсотията, с която са се покрили политическите партии до степен на мръснокафяво е замазала цветните ми възприятия и не мога да ги отлича /и не само моите/. А те милите са сложили едни очила, които им позволяват да виждат дори и децата ни във вид на финикийски знаци.

    2. Г-н анонимен, няма предишна и настояща директорка, както твърдиш. Тя е една и съща – Корнелия Маринова. Илица Петрова е временно и.д. Директор и всички решения, които тя парафира, винаги са съгласувани с Маринова. Сега е удобно именно Петрова да понесе негативите от случая с натровените деца, за да бъде мотивирана и улеснена евентуалната й смяна с друг в.и.д.
      На всички ни е пределно ясно, че не става дума за “хранително заболяване”/ кой ли малоумник измисли тази диагноза в конкретния случай!/, а за хранително натравяне. Причините са известни – заразени продукти и храна.
      Кой трябваше да предотврати всичко това? Училището или РЗИ и Агенцията по безопасност на храните?
      Училището има грижата да създаде организация при груповото хранене на децата в стола, но РЗИ и БАБХ са длъжни да упражняват СИСТЕМЕН контрол във всички обществени заведения за хранене, вкл. и училищните столове. За това им се плаща и хората разчитат на тях. И за тези две институции обаче сега е удобно именно на училището и лично на Ил. Петрова да се вмени несъществуваща вина.
      Има и един трети момент – спасяването на наемателя на стола не толкова от глобата /бълха го ухапала!/, а от пропуснатите ползи при затварянето на стола. А те са големи. Затова на помощ идва депутатката-директорка на училището, защото, знаем, приятел в нужда се познава. Оттам насетне нещата се развиват като в до болка познато българско риалити шоу.
      Се ла ви!

    3. Абе хора колко заблудени сте вие. Личи си колко сте компетентни. За какви пропуснати ползи от затварянето на стола говорите, сякаш са затворили не ученически стол в Ловеч, ами хотел Кемпински Зографски в София.Бълха го била ухапала от глобата, сякаш е Бил Гейтс. Обвинихте хората в мизерия и немърливост, разпердушинихте ги, изкарахте ги едва ли не че нарочно са слагали отрова в яденето. За каква заразена храна говорите. Колко пъти трябва да се каже, че повече от 100 човека са яли от същата тази гозба в същия ден, отделно се доставя от същата тази храна на друго училище в Ловеч, ма как пък там един не повърна бе. Не ви ли се струва странно че всичко тръгна от един клас, и как като манджата е една за всички. Не е ли по реално едно дете да е кихнало в стаята и да е заразило с вирус децата около себе си. Ми що не казахте че част от “ОТРОВЕНИТЕ” деца изобщо не са яли в стола или така ви изнася, трябва да се плюе, защото търговец е мръсна дума за българина. За българина “търговецът” е задължително лъжец, измамник, лапач, отровител, къпещ се в пари човек. Ама така е щото вие си стоите и си знаете заплатите на края на месеца – работили, неработили си ги взимате нали. А тези хора бачкат и блъскат от сутрин до вечер, а понякога и нощем, нервите и отговорността която поемат, загубите които търпят, хората които зависят от тях, работните места които откриват, това никой не го вижда. И накрая какво, един голям…….щото трябва някой да го изяде и кой да е друг, ако не търговеца отровител.

  9. Стига вече! Писна ми да ви чета глупостите, направо се на*рахте. Колко болна психика трябва да имаш, за да политизираш хранително натравяне на ДЕЦА? Гади ми се, гнусно е, долно е, пошло е. Почти толкова гнусно, колкото и политическите предизборни манифестации в гниеща и разлагаща се Мизия. Продължавам да недоумявам обаче как стана така, че политиците се измъкнаха здрави и невредими от там, това е друга тема.
    Не знам родителите как не са се саморазправили с тровителите на децата им и с блестящата бутафорна администрация, ама лаладжиите да си припомнят как преди няма и три месеца се опитаха да вкарат през задния вход кетъринг в детските градини /уж по предложение на директорите/. Вземете сега броя на натровените хоспитализирани деца, умножете ги по ХИЛЯДА и ще получите решение на задачата: ако се въведе централизирано хранене от една бутафорно контролирана фирма/организация на друга и се случи нещо подобно – к’во прайм?
    Всеки уважаващ себе си НЕтрол, преди да излее поредната доза простотия /не за друго, а защото му е дошла в повечко/ прави поне опит да се запознае с коментираната материя. Тук дори не споменавам, че проблемът засяга нашите деца и тяхното здраве, а само нашата простотия.
    Стафилококи,открити само и единствено в храната /но не и в посуда, персонал и т.н./.Няколко варианта и всеки е възможен
    1. Храната не е приготвена там, а в кухня-майка?
    2. Недостатъчна топлинна обработка на заразен продукт?
    3. Пълна дезинфекция на стола преди вземането на пробите и запечатването му?!?
    4. Умишлено отравяне на храната и/или пробите
    За типа открити бактерии
    http://lubopitko-bg.com/stafilokoki.html

  10. Много си прав Пъшков,много.Наглостта им стигна до там, че призовават са се търсело отговолност,че сме уронили ” престижа ” на повлеканата и на училището.Като че ли безопасността на децата не е най – важното.Това е манталитета на гербаджии – свободата на мнение означава за тях право да плюеш другите,а когато те са на прицел това е уронване на престижа – нарича се фашизъм

    1. Това от край време е ясно, на партия ГРОБ все някой друг им е виновен, независимо какво са направили.

  11. Гледам, че повечето злобни коментари са написани отново от профили “Анонимен”. Бедни страхливи душици, заели някакви общински и държавни службици. Как пък никой не посмя да си напише името? Да, децата бяха натровени в стола, колкото и да не ви изнася. И ако вашите деца (ако въобще имате такива) бяха в това положение, друга песен щяхте да пеете. Много ми е интересно само кой точно си е направил политически PR, че не разбрах. Или сте такива коне с капаци, че само политика имате на втория етаж?

    1. Въпреки анонимните никове, с които се подвизават, разпознах някои от тях, вкл. и онзи мой учтив фен с богата частна практика, който в свободното си от уроци време е и учител.

  12. Като гледам “мазните коси” на директорката на това елитно училище мога да си представя как следи хигиената…. Госпожата с големите претенции и страшното самочувствие….

    1. Тебе май те “хапе кучето” ?

  13. Ако случайно училището се запали,причината ще е първокласник,играл си с лазерно фенерче,преял в къщи с токсични патладжани

  14. E разбра се защо Габрово

  15. На някой им правеше кеф точно това- да има един- двама виновни. Половината град е с подобни симптоми като на децата от училището. А колко други деца от други училища са болни от същото обаче никой не отразява това, а да не говорим за деца от детски градини и възрастни хора…

  16. Абе госпожи и господа доктори ние сме прости и неуки хорица. Обяснете ни с прости думи че да ви разберем:
    1. Колко точно висока е степента на вероятност да има връзка между заболяването на децата и храната в стола?
    2. Болестотворни ли са или не въпросните куаго-незнам какви стафилококи?
    3. Има ли стафилококи в децата или няма??? (аз разбрах че няма)
    4. Клиниката която проявяват пациентите освен на стафилококова инфекция съответства ли примерно на нещо друго като да речем на вирусна инфекция?
    5. И я ми решете това уравнение: няма стафилококи в децата, няма стафилококи в персонала, няма стафилококи в стола, има някакви неуточнени стафилококи в пробите от храната, които са носени неизвестно от кого и неизвестно защо в “най-престижната” габровска лаборатория, а навсякъде говорим за хранително отравяне.

    1. Е, нали уж последно говорихме за вирусна инфекция, не за хранително отравяне…?!

    2. Ами то май от самото начало говорим за вирусна инфекция ама айде, нали някой трябва да го отнесе за пред хората

    3. Сега се замислям кой и как транспортира пробите до Габрово и дали имаше придружител с тях от стола или от училището до там. Ако ли- не, това ме кара отново да се задълбоча в предположенията. Как на всякъде всичко е чисто, само в тия проби в Габрово намерили коагулазо- положителните стафилококи. От къде аджеба се появиха??? По въздуха ли?? Какво означава, че някое дете ги е пренесло ли? И как точно? Нещо не схващам цялата тая история.

  17. Аз пък сега искам да попитам КОЙ създаде тази истерия, КОЙ извика телевизиите (това е повече от ясно), НА КОГО не са му удобни директорката и така нареченият “арендатор” (по-скоро наемател) на стола (това ще се разбере много скоро), НА КОГО не му харесва фактът, че “В.Левски” е най-реномираното основно училище в града и всеки се натиска да запише детето си там, че 2/3 от учениците продължават обучението си в ПМГ или Езикова гимназия? НА КОГО, НА КОГО, НА КОГО??? КОЙ НА КОГО плати да създаде паника сред хората и ще понесе ли някой отговорност за това? КОЙ си прави ПР на гърба на децата, които стигнаха до болница, в резултат на вирусната инфекция върлуваща в целия град?

    1. 100% звучиш като крадеца, който вика “Дръжте крадеца!” Не всичко е политика, както маниакално си мислиш. И още:Човек винаги вижда другите като своя проекция. Закономерност, anonimen.

    2. Анонимен, мноого си заблуден.

    3. Че “Някой” плати на “Някого” да драска безпочвени глупости беше ясно още предишните дни, но нещата много загрубяха… То не бяха партии, то не бяха даскалици, ангажирани с политика, то не бяха глупости по адрес на директорката на училището, а за арендатора да не говорим… Някои се отклониха от главната тема за “кюфтенцата” и се отплеснаха, та чак до там да разправят, че и в барчето на общината е страшно да ходим. И аз така и не разбрах и все още се чудя и питам, тези дето всичко знаят в този град: “Дали може да си хапвам на обяд в барчето на общината при въпросния арендатор или да продължавам да гладувам?”
      Направо става голям смях… Докато продължаваме така- никога няма да се оправим в този град.

    4. Най-добре да си стоим по къщите и да си ядем домашните манджи, че светът е голям и стафилококи дебнат от всякъде…Верно голям смях…

    5. Ами то да си стоим в къщи и да си ядем домашните манджи- добре, ама няма ли да ходим на работа, децата ни няма ли да учат. Най-добре да гладуваме денем.
      Мисля си, ако Илица Петрова се изгаври с разни сладури, че ще си подаде молбата за напускане дали тогава ще има проблем и стафилококи? Дали ще коментират още как децата им били наблъскани като в консервни кутии в ОУ”В.Левски”, как учели на две смени и защо всъщност търсят връзки, за да ги запишат точно там.???

    6. анонимен

      09.12.2014 на 22:43 , що си мислиш че на теб като ти плащат да драскаш от служебния комп партийни докладни и безпочвени глупости по сайтовете- същото правят и другите. Малки деца са със страшно разстройство, повръщат и са обезводнени, а ти и поплювковците около теб носите от девет дола вируси. Имай срам от бога! Ти ако не ядеш от общинското барче – може само да ти увиснат още повече цомбите. Ама на детето ти един такъв примерно чуждоземски “вирус” как ще се отрази? Я не викай дявола!

    7. Една поправка, анонимен- всяка година най-добрите деца се записват да учат след 4-ти клас в паралелката в ПМГ. Защо ли всяка година само по 2 (две) деца от класираните се отказват от тази възможност и избират друг вариант? Защо Маринова иска да премахне тези паралелки?
      От първи до четвърти клас да, има много добри учители, и много родители искат децата им да попаднат при тях. Но след това, извинявайте, но не сте най-добрите.

      И запомнете, родителите не можем да бъдем безгласни, особено когато става въпрос за здравето на децата ни.

    8. Капацитетът по образованието се произнесе!
      Пословична е злобата ти към училището, но вече стана крайно смешен. Нали се вреш навсякъде, не е лошо да дадеш една справка колко от седмокласниците на училището са приети в езикова и математическа. И знаеш ли – когато на лична основа оплюваш някого, а всички знаят защо плюеш по училище “Васил Левски” – ти сам си го раздрънка с голямата си уста, нямаш друг вариант, освен да бъдеш смешен.
      Иначе всеки е съгласен, че здравето на децата е на първо място!

    9. Злоба? Напротив, винаги съм защитавал училището, дори пред директорите от други училища. И винаги съм препоръчвал това училище като избор за децата им пред приятели.
      Колкото до приемите – след 7-ми клас децата сами избират в коя гимназия да отидат, като над 90% от паралелката в ПМГ могат да бъдат приети в ГЧЕ. От СОУ “В.Левски” процентът е доста по-малък.

    10. Личи си колко си го защитавал – първо не е СОУ, а е ОУ. Второ – много малко седмокласници не са приети и голяма част са футболисти. А дали предпочитат математическа или езикова, си е право на децата и родителите им. И трето – училището няма нужда от твоята защита, защото с такива приятели като теб нямаш нужда от врагове.

    11. Наложи се да прекъсна, защото режимът трябва да се спазва.

      Та прав е Николов с онова за крадеца. Някой наистина лее злоба тук, но май не съм аз. Просто посочвам една неточност и давам факти, които лесно могат да бъдат проверени. Вместо да тълкуват тях, разни хорица атакуват и се опитват да “убият” вестоносеца. И какво, родителите ще спрат да си пращат децата в математическа, ако аз не го напиша?

      Едно въпросче за анонимни – колко от децата, завършили тази година в Ловеч с висок бал след 7-ми клас, да речем, над 34, не са посещавали частни уроци по математика и български език?

    12. Хай буде ОУ.
      Няма как един анонимен да знае какво си говоря в частните разговори. За да не си измисля глупости, които не са верни, ще дам малко публичност. Явно има някаква причина, но често родители са ни питали в кое училище да запишат детето си. И, с риск да ми се обидят директорите на училища в Ловеч с фамилия Христов, на които се извинявам, отговорът ни винаги е бил един – във “Васил Левски”. Има много добри начални учители, имена няма да споменавам, защото явно това няма да се понрави на началниците им, но моето изцяло субективно мнение е това. Както и това, че след 4-ти клас най-доброто в Ловеч, което могат да получат децата,е в ПМГ. Пак изключително субективно мое лично мнение.

      Колкото до приема след 7-ми клас през 2014 – 15.38% от децата, завършили в математическа, продължиха образованието си в училища от Топ 5 на София, като 3.85% можеха да изберат което и да е училище в страната, без значение от паралелката. 7.69% от учениците нямаха достатъчен бал за езикова, но общо 23.08% избраха да останат в ПМГ. И общо 92.31% имат бал, който им позволява да продължат образованието си в ГЧЕ, които днес имат годишнина, 133 години история, за което “честито”. Давам просто една суха статистика, без да влагам негативни емоции, всеки сам да си прави изводите.

  18. ‘”По тази причина не може да се направи категоричният извод за 100% връзка между установения микроорганизъм в храната и регистрираните клинични случаи.

    Клиниката, която проявяват регистрираните във връзка със случая пациенти, съответства на стафилококова хранителна инфекция.

    Във връзка с горе-изложеното считаме, че с висока степен на вероятност, в случая, става въпрос за взрив от хранително заболяване при част от учениците от ОУ „В. Левски“ гр. Ловеч, които са консумирали столова храна на 02.12.2014 г., причинено от стафилококи” –
    —————————————————————————————————————————–
    Три логически взаимноизключващи се изречения, типичен пример за езиков парадокс в канцеларски текст, чието съдържанието внушава усещането за обърканост или подвеждане. Един петокласник би го написал много по-добре.
    Дано поне Прокуратурата да бъде по-прецизна при работата си с фактологията и заключенията.
    ДАНО!

Comments are closed.