oicsela1704131Екипът на Областен информационен център – Ловеч проведе две събития в рамките на Месеца на Европа, които са продължение на успешно проведената в края на декември миналата година „Седмица „Европа – България”. И тази година поредицата от културни и информационни събития в област Ловеч са под патронажа на Областeн управител. Инициативата се провежда в рамките на работната програма за 2013 година на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз, и е посветена на Европейската година на гражданите. Месецът на Европа ще бъде отбелязан в цялата страна със съдействието на Администрацията на Министерски съвет, Съюза на народните читалища и Областните администрации.

В селата Славяни и Баховица експертите на ОИЦ-Ловеч представиха разнообразна информация за Европейския съюз и Европейските фондове, за ползите от членството на България в общността и възможностите за гражданите и бизнеса. Интерес сред присъстващите предизвикаха представените от ОИЦ-Ловеч добри практики от успешно реализирани проекти в област Ловеч, финансирани по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013 и ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013. Представени бяха успешни примери на общини, НПО, бизнес, училища, доставчици на социални услуги и др., които са реализирали проекти, финансирани със средства по оперативни програми, както и примери от други европейски държави, при които с помощта на Европейските фондове хората са успели да превърнат своите мечти в реалност.

Срещите преминаха с много настроение и в приятелска атмосфера. Репетиционната зала на НЧ „Христо Ботев-1930 г.“ в с.Славяни посрещна участниците със своята неповторима обстановка, народни носии и подреден битов кът с традиционна българска синия, трикраки столчета и съдове от миналия век. В НЧ „Напредък-1920 г.“ с.Баховица участниците в срещата бяха посрещнати по стара българска традиция с хляб и сол в ремонтираната с европейски средства сграда по проект на Община Ловеч, финансиран по ОП „Регионално развитие“. Сред участниците в срещите имаше представители на бизнеса, самодейци и младежи, които задаваха различни въпроси за актуални схеми за безвъзмездна финансова помощ, възможности за стартиране на собствен бизнес, устройване на работа, стажове и обучения и др. Интереса на хората предизвика и доброволката на ОИЦ-Ловеч, испанката Мари Круз, която представи своя опит в подкрепа на предприемачеството и работата си с испанската агенция за подкрепа на бизнеса.