oic1007132Областен информационен център (ОИЦ) – Ловеч проведе работна среща с представители на кметства от община Ловеч, по време на която представи схемата «Ученически и студентски практики», финансирана от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд. Представени бяха двата компонента: ,,Ученически практики” и ,,Студентски практики”, които ще се изпълняват до 31.10.2014 г. от Министерството на образованието и науката като конкретен бенефициент. Двата проекта имат за цел да привлекат активното участие на работодателите в процеса на планиране и анализ на нуждите от практическо обучение на бъдещите кадри, които от своя страна да имат възможност да приложат натрупаните теоретични знания в практиката. Участие в схемата могат да вземат ученици от професионалните училища, както и всички редовни и задочни студенти, вписани в Регистъра на действащите и прекъснали студенти и докторанти, поддържан от МОН.  

По време на срещата бяха представени изискванията за участие в проекта от страна на работодателите, студентите и учениците, продължителността на практическото обучение, отчитането и администрирането на практиките и др. В рамките на схемата са предвидени  средства за възнаграждение на учениците и студентите, техните наставници от средните и висши училища и ментори от страна на работодателите. Регистрацията на работодателите, студентите и училищата се извършва на сайта на проекта, като те имат възможност да оформят своя профил, а кандидатстването се осъществява изцяло по електронен път чрез уеб-базираната система: http://praktiki.mon.bg/.  Участниците в срещата бяха запознати с начина на регистриране в система като работодатели и бяха стимулирани да разпространят информация за тази възможност сред ученици, студенти и техните семейства, фирми и земеделски производители от региона.

Към настоящият момент повече от 5000 работодатели от страната, от които 117 от област Ловеч търсят да наемат стажанти, като техните оферти са публикувани на сайта на проекта. Работодателите, които предлагат стаж, са от широк кръг професионални сфери: администрации и кметства, ИТ фирми, рекламни агенции, медии, адвокатски кантори, училища, детски градини,  болници, НПО и др., а регистрацията за участие в схемата е отворена.