oic_lovechОбластен информационен център – Ловеч представи националната инициатива „Стъпки по пътя към програмен период 2014-2020“ в осемте общини на област Ловеч. Над 145 представители на местните власти, НПО, читалища, бизнес, културни и образователни институции разгледаха изложбата на добри практики от област Ловеч, която Областният център представи последователно в градовете-общински центрове. Добрите практики показаха на местните общности резултатите от проекти, реализирани от различни бенефициенти в областта (общински администрации, бизнес, училища и НПО), финансирани със средства от Европейските фондове. Реновирани и модернизирани болници, детски градини и училища, изградена пречиствателна станция, внедрени мерки за енергийна ефективност и реализирани реални икономии от отопление в общински обекти и сгради на образователни и социални институции, нови детски площадки и парково оборудване, създадени и развити туристически атракции и дестинации, развити алтернативни социални услуги и много други ползи за обществеността, настъпили благодарение на помощта от Кохезионния и Структурните фондове на ЕС, представи Областният център в периода 26 ноември – 1 декември в общините от областта.

Събитията предизвикаха интереса на участниците към изложените пана със снимки, предлаганите информационни материали и дейността на центъра, както и към изнесените от екипа на ОИЦ – Ловеч данни за реализираните проекти и усвоените средства за периода 2007-2013 г., както на територията на областта като цяло, така и за всяка отделна община. Посетителите се радваха, че се откриват на снимките в различни проекти, представени като добри практики и задаваха въпроси за новия програмен период, на които получиха актуална и подробна информация от екипа на ОИЦ-Ловеч.

За програмен период 2007 – 2013 г. за област Ловеч, съгласно Информационната система за управление и наблюдение средствата от Европейския съюз (ИСУН), са одобрени общо 204 проекта с европейско финансиране, подадени от 103 бенефициента от областта (администрации, институции, НПО, образователни и културни институции, представители на бизнеса). Проектите са с общ бюджет близо 241 милиона лева, от които близо 219 милиона лева са безвъзмездна финансова помощ от Кохезионния и Структурните фондове на Европейския съюз. Реално изплатени по тези проекти към 3 ноември 2014 г. са 136 милиона лева (57%) от договорените средства.

От тези 204 проекта, приключени са 116, в процес на изпълнени /регистрирани/ са 68 проекта, 2 са временно спрени, а 15 са прекратени.

Инициативата премина при висока удовлетвореност на посетителите и изразени желание и готовност за съдействие по места за бъдещи инициативи и събития на Областния информационен център.