oic1305152На 13 май 2015 г. от 14:00 ч. в залата на Областен информационен център – Ловеч се проведе пресконференция с представители на местни, регионални и национални медии, на която ОИЦ – Ловеч отчете участието си в националната инициатива „Да създадем ЗАЕДНО България 2020“.

Инициативата, организирана от мрежата от 28 информационни центрове в страната, беше проведена едновременно на територията на всички общини в България в периода 16 март – 9 май и протече на два етапа.

Областен информационен център – Ловеч активно организира и проведе кампанията в осемте общини на област Ловеч. В първия етап на инициативата Областният център проведе девет открити приемни, две от които в областния град, а останалите – в градовете, общински центрове. На приемните поискахме мнението на местните жители за това какво още може да се промени в тяхното населено място с помощта на европейските средства. Получените близо 300 анкети с над 620 предложения за цялата област екипът на ОИЦ-Ловеч обработи и обобщи в т.нар. „карти на потребностите“ по места и ги представи на последващите тематични информационни срещи в общините. Освен „картите“, експертите от ОИЦ-Ловеч представиха презентации на всички одобрени оперативни програми, както и подробна информация за вече отворените за кандидатстване и очаквани процедури и мерки по различни програми за тази година.

Областният център запозна присъстващите журналисти с предстоящи свои дейности и график за провеждане на тематични събития по общини през м.май, 2015 г., както и с информация за отворените по ОПРЧР и ОПИК процедури за безвъзмездна финансова помощ, насочени към общинските администрации и бизнеса.

Пресконференцията премина в неформална дискусия, на която представителите на медиите зададоха множество въпроси, свързани с принципите на кандидатстване и усвояване на европейските средства през новия програмен период. Интерес определено не липсваше, както към резултатите от проведеното анкетно проучване сред ловешката общественост, така и към новите възможности по оперативните програми.