oic2301141Като много успешна отчете отминаващата 2013-та година Областен информационен център – Ловеч. Това стана по време на информационна среща с представителите на местни, регионални и национални медии, провела се на 23 януари 2014 г. Над 1150 участника от 8-те общини в Ловешка област са били информирани за Кохезионната политика на Европейския съюз, Оперативните програми в България, отворените схеми по всяка една от тях, както и добри практики от успешно реализирани проекти, като са се включили активно в 56-те информационни събития и семинари, организирани и проведени от екипа на Областен информационен център – Ловеч през 2013 г.- отчете управителят на Центъра Нели Митева.

781  представители на различни целеви групи – администрации, бизнес, местни инициативни групи, неправителствени организации, земеделски производители, образователни и културни институции, организации, предоставящи социални услуги и физически лица са потърсили информация за възможностите за кандидатстване с проекти за европейско финансиране на място в офиса на Областния център, а общо отправените запитвания към ОИЦ-Ловеч за 2013 г.са 909 (на място в офиса, по телефона и по електронната поща). ОИЦ е посещаван и от граждани на Европейския съюз: Португалия, Италия, Македония, Испания, Германия, Великобритания и др.- сподели още Нели Митева.

Сред проведените инициативи на ОИЦ-Ловеч за миналата година са националните кампании “Научени уроци”, “Първите седем години на България в ЕС”, “Месец на Европа” и конкурсът за ново лого на Оперативните програми за периода 2014-2020. Организирани са две кръгли маси с бенефициенти за търсене на решения и преодоляване на трудности, срещнати при управление на проекти, финансирани от Оперативните програми. Проведени са две изнесени приемни, целящи популяризиране на еврофондовете и техния принос за България, в частност за област Ловеч. През годината са издадени 12 електронни бюлетина, две информационни брошури, популяризиращи срещите на ОИЦ-Ловеч в общините от областта и един Информационен бюлетин Добри практики 2013 г.“ Служителите на Центъра са изпратили над 3000 писма до своите потребители. Близо 200 са публикациите в медиите и публичното пространство,отразяващи дейността на ОИЦ-Ловеч през годината. От създаването си, в началото на 2012 година, досега ОИЦ – Ловеч е провел 86 информационни събития в областта: 4 цикъла с общо 32 срещи в осемте общини на Ловешка област и е инициирал над 54 съпътстващи събития, семинари, срещи и други прояви. – отчете пред медиите Управителят на Центъра Нели Митева.

Росица Кривирадева, експерт „Комуникация, информация и логистика“ запозна журналистите с това какви въпроси са задавани най-често през изминалата година и по какви теми е искано съдействие от Центъра. Представената статистика сочи, че най-много въпроси ОИЦ-Ловеч е получил по конкретни схеми на ОП за набиране на проектни предложения – 174, следвани от интерес към дейността на Центъра – събития, конкурси, инициативи на мрежата и организиране на съвместни събития с други организации и институции – 167 запитвания. Бизнеса остава на трета позиция с отправени 84 запитвания за стартиране на собствен бизнес, предприемачество и /или разширяване на съществуваща дейност, закупуване на оборудване и обзавеждане, строително-ремонтни дейности и пр., следван от запитванията на неправителствени организации, читалища и други граждански организации и сдружения за възможности за кандидатстване – 75 въпроса.

По време на пресконференцията с медиите освен постигнатото досега, ОИЦ  – Ловеч очерта и бъдещите планове, инициативи и перспективи за работа през първата за новия програмен период година – 2014. Екипът на Центъра ще продължи да предоставя информация за възможностите по оперативните програми, за следващия програмен период 2014-2020 година, както и за добрите практики и „научени уроци” от успешно изпълнени проекти в област Ловеч.