Сериозен интерес провокира проведеният от Областен информационен център – Ловеч днес, 25 април 2017 г., „Граждански дебат“. Събитието бе част от националната инициатива „Заедно за Европа“, провеждана от мрежата от 28 информационни центрове в страната по повод годишнината от подписването на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз. Офисът на Областния център посрещна днес 32 души, между които представители на неправителствения сектор и различни институции и над 23 младежи – доброволци и представители на клубове по дебати към ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ и Сдружение „Екомисия 21 век“ – гр. Ловеч.

Екипът ни представи финалистите в трите конкурса, обявени на 10 март 2017 г. и награди финалиста от конкурса за презентация на тема „Какво ни дава членството на България в ЕС“.  Първата награда – таблет бе официално връчена от председателя на журито – Ралица Попова, изпълнителен директор на Сдружение „Знание“ – Ловеч на победителя в конкурса – Владимир Живков, ученик в 8 клас към Център за подкрепа на личностно развитие при Общински детски комплекс – Ловеч. Отличената презентация заслужено обра овациите на всички присъстващи и провокира младите хора да споделят и своите виждания в проведения по-късно дебат.

Присъстващите бяха запознати със сценариите за развитието на Европейския съюз, очертани в Бялата книга за бъдещето на Европа и визията и целите на ЕС-27 съгласно Римската декларация от 25 март 2017 г. Представена бе и кратка ретроспекция на пътя на България към пълноправно членство в ЕС от 1988 г. до днес, с поставен акцент върху ползите за страната ни в национален и регионален мащаб. Младите хора бяха провокирани да споделят своите виждания за това, дали членството на България в ЕС е по-добрият път за нас, какви са плюсовете и минусите на това членство и най-вече какво е тяхното виждане за бъдещото развитие на Евросъюза и нашата държава.

Участниците в дебата имаха възможност да се разделят на групи и да обсъждат поставените въпроси първо по групи, а след това да представят своите позиции пред всички. Дебатът продължи 45 минути и се оформиха много интересни мнения.

Две от групите се обединиха около идеята, че за България най-добрият сценарий за развитието на ЕС е петият: „Правим много повече заедно“ или пълна федерализация на ЕС. Те заявиха горещото си желание да бъдат пълноправни европейски граждани на една много по-обединена и силна Европа, в която държавите членки решават да споделят повече правомощия и ресурси и да вземат повече решения заедно във всички области. Третата група застъпи идеята, че нито един сценарий сам по себе си не е достатъчно добър за развитието на нашата държава и според тях би било добре да се направи комбинация между сценариите:

„Тези, които искат да правят повече, правят повече“, „Правим по-малко, но по-ефективно“ и „Правим много повече заедно“ в различните области на политическия и социално-икономическия живот. Те определено се причислиха към сплотеното, устойчиво и развиващо се европейско семейство, но не бяха толкова съгласни държавата ни да се лиши в по-голяма степен от държавния си суверенитет. Четвъртата група твърдо застана зад сценария „Правим по-малко, но по-ефективно“, като се аргументира, че е нужно съвместно да се предприемат по-ефективни действия по определени приоритети, един от които, според тях е отбраната, външната политика и сигурност на държавите.

С много разгорещена дискусия, аргументация и бурни аплодисменти събитието отбеляза голямата годишнина – 10 години членство на България в Европейския съюз, а Областният информационен център си спечели много нови, млади приятели, които заявиха своето желание и в бъдеще да получават информация при нас.