piclovech1105131Областен информационен център – Ловеч е партньор на Център Европа директно – Враца в кампанията „Вземи ме, засади ме, донеси ме на 9 май и ме подари”, която се проведе в Деня на Европа. Точно в 11 часа на площад “Екзарх Йосиф I“ пред община Ловеч “изникна” цветна градина от 50 саксии, засадени с цветя от ученици и граждани. В кампанията по повод честването на 9 май с желание се включиха Професионалната гимназия по механоелектротехника, Ловеч, СОУ „Тодор Кирков, СОУ „Св.Климент Охридски“, ОУ „Васил Левски“ и Сдружение „Знание“.

Децата и учителите с любов засадиха и изрисуваха саксиите и ги превърнаха в прекрасна цветна градина – мечта за всеки европейски гражданин. Събитието за Деня на Европа започна с приветствени думи от Светлана Борисова, от името на Център Европа директно – Враца и Нели Митева, Управител на Областния информационен център – Ловеч. Те поздравиха присъстващите и благодариха на всички, положили усилия за засаждането, изрисуването и опаковането на цветните саксии. Децата научиха, че настоящата 2013 година е „Година на гражданите на Европа“ и разбраха какво точно означава да си европейски гражданин.

piclovech11051312Малки и големи получиха възможност да се включат още по-активно в кампанията, като оставят своите послания за Европа, своите разбирания за това, как искаме Европа да се промени и как желаем да се промени, вследствие на членството си в Европейския съюз, нашият град и нашата държава. Това се случи благодарение на осъществената съвместно от Центъра Европа директно Враца и ОИЦ-Ловеч мини гражданска инициативи „Участвам в промяната на Европа”.

С пожелание да се почувстваме истински „Европейци“ деца и учители се включиха в празничното подаряване на засадените саксии. Подарък – цветна саксия получиха възрастни хора, хора с увреждания и най-малката ловешка европейка, само на три годинки, която почете празника, заедно с мама. Редом до цветната градина на площада пред сградата на общинска администрация Ловеч беше подреден и информационен щанд с различни материали, публикации и издания на Европейската комисия, Европа директно – Враца и ОИЦ—Ловеч.

Всички присъстващи си взеха материали и пожелаха да има още такива празници, на които и те да се докоснат до „своята мечтана Европа“