Служителите от областната дирекция и районните управления в Ловеч, Троян, Тетевен, Ябланица, Луковит и Угърчин са създали организация за засилени дежурства, активна превенция, обезпечаване на обществения ред и противодействие на престъпността в почивните дни от 5 до 7 май.

Планирано е провеждане на специализирани операции в областния град, малките и отдалечени населени места с цел превенция и противодействие на конвенциалната престъпност. Регулярни проверки ще извършват униформени служители в питейни и увеселителни заведения, дискотеки и клубове.

За осигуряване на безопасността на движение по пътищата в област Ловеч, служителите на сектор “Пътна полиция” са планирали конкретни действия и превантивни мерки, като  в дните от 5 до 7 май ще бъдат проведени специализирани полицейски операции “Алкохол и неправоспособност”, целящи установяване на груби нарушения на правилата за движение и предотвратяване на пътни произшествия.

Контрол на движението ще се осъществява и по третокласни и общински пътища, и в районите на посещавани заведения. Акцент при проверките ще бъде поставен върху използването на  обезопасителни колани/каски, наличие на задължителна застраховка «Гражданска отговорност», управление на нерегистрирани и неизправни МПС-та, управление на автомобили без заплатена винетна такса и др. Пътните полицаи ще осъществяват контрол и през тъмната част на денонощието.