oupreskonf1808151Павлин Иванов

Комисар Даниел Колев зам. началник на ОДМВР Ловеч изложи днес, на съвместната пресконференция с Областния управител д-р Бояджиева статистиката за пътно-транспортни произшествия и мерките, които органите на реда са взели.

Според комисар Колев в област Ловеч статистиката сочи намаляване на инцидентите пре 2015 г. спрямо същия период на 2014. 112 пътни инцидента с пострадали през 2014 спрямо 106 през 2015, убити 18 през 2014 спрямо 14 през 2015 г. Регистрирани са общо 9315 нарушения през 2015 г., което говори за завишена дейност на полицията.

Комисар Колев заяви, че няма данни за организиране на „гонки“ в област Ловеч или „пилене на гуми“ и няма наказани за това. Зам. директорът на ОДМВР Ловеч сподели, че дори да има случаи, в които на пътното платно се въртят гуми, е пресилено да се говори, че се организират гонки.

Мерките, които полицията е предприема за справяне с проблема с безопасността по пътищата са:

  • Активно използване на автоматизирани системи за превишена скорост – камери
  • Активно използване на специализирани полицейски акции – широкообхватен контрол
  • Коли с камери – две в Ловеч и една в Ябланица
  • Активизиране на дейността на служителите за набиране на информация от гражданите за груби нарушения по пътищата
  • Ротация на нарядите
  • Прилагане на принудителни мерки според закона, за недопускане на неправоспособни водачи, употребили алкохол.

На въпрос защо се укрива от обществото истината в бюлетините на ОДМВР Ловеч, визирайки липсата на основни факти в нощта на трагичния инцидент пред хотел „Ловеч“ и по-точно липсата на информация за пребитият полицай, счупената патрулка, пребитото момче оказало първа помощ на пострадалото дете, пребити още двама граждани, нанесени щети, обърнати две коли, комисар Колев отговори така:

„На място (бел.р – на мястото на инцидента) Окръжният прокурор Валентин Вълков е обяснил как точно стоят нещата. По отношение на това, че бюлетина представлява едно телеграфно представяне на ситуацията, надявам се не очаквате от нас полицията да има виждане кой как и какво е направил и каква е причината. Назначена е автотехническа експертиза, иззети са камерите, за да се види как са се случили нещата.

Видяхте, че една голяма част от хората на мястото бяха употребили алкохол и целта беше да не се допусне напрежение, включително и пред Спешна помощ. Бюлетина няма как да съдържа данни със конкретика.“

Не смятам, че допуснахме някакво грубо нарушение на общественият ред, включително пред РУП и пред Спешна помощ, каза още комисар Колев.

Зам. директорът на ОДМВР Ловеч заяви и че поради различни причини – законодателни и вътрешни, не се дава възможност на служителите по охрана на реда да взимат отношение по ППД. Проблемите са поставени пред министърката още през месец май и очакванията са за промяна. Има вече корекции на заповеди.

Комисар Колев обясни по случаят с убитото дете край хотела, че първо е отишъл автомобил на КАТ, защото е подаден сигнал за пътен инцидент и не е имало данни за друго. Когато полицаят е пристигнал е видял автомобилите, извършителите, които са били там. В следващият момент всички тези хора слизат от ресторанта, което веднага адекватните действия от наша страна – всички наряди са пренасочени на място.

С оглед на напрежението, което е могло да се случи е мобилизиран целият състав, които са се явили веднага на място. Смятам, че овладяхме назряващата обстановка. На място са били Окръжният и наблюдаващ прокурор.

На въпроса какви мерки е предприела полицията, с оглед на гарантираната по закон неприкосновеност на полицаите изпълняващи служебните си задължения, след като е пребит полицай, пострадали са и други граждани, както и е повредено държавно и частно имущество, комисарят отговори следното:

„Има образувано досъдебно производство. Това вече е приоритет на прокуратурата.“ , като обясни, процедурата съобразни текстовете, по които се работи.

По отношение на задържаните лица. Да, имаше лице (бел.р. – момче, оказало първа помощ на пострадалото дете), на което бяха нанесени телесни повреди и беше оставено до неделя, включително, като беше направен пост за охраната му, до момента в стаята му.

Спрямо лицето, което е управлявало автомобила причинил смъртта на детето, мярката от 72 часа за задържане е изтекла, каза Колев, като отказа да предостави повече информация, докато не приключи автотехническата експертиза.

Комисар Колев не даде отговор колко са незаетите места в полицията, но призна, че хора са се пенсионирали. За последната година има един конкурс и назначени 6 служителя в Троян и Априлци. Понякога липсата на двама служители оказва влияние. Един недокоплект в рамките на 10% е поносим с полагането на извънреден труд и организация.

Комисар Колев заяви, че не смята, че има данни за гонки, залагания или както се вижда на видеоклипове в мрежата (организирани състезания) в област Ловеч.

На прекият въпрос: Ще се засили ли контрола по бул. „България“, „Крайречна“, „Стара планина“, околовръстното, „Крайречна“ и в целия град се чува ревът на моторите каращи с огромна скорост и е много е несериозно целият град да знае местата на нарушенията, само полицията да не знае, зам. директора на ОДМВР Ловеч отговори:

„Всички места на контрол са обявени. Има ги на страницата ни в интернет.“

Контролът на скоростта става с техническо средства и дори нарушителите знаят къде се контролира, трябва да има знак ..

Изискванията се пишат на друго място, ние работим с това, което ни е спуснато…

1 коментар

Comments are closed.