nateevvik2710141Утре очаквайте версията на кмета Казанджиев и коментар по горещата тема с нашите пари!

Павлин Иванов

След близо едногодишно упорито избягване на регионалните медиите, най-накрая шефът на ловешкото „В и К“ Тихомир Матеев даде пресконференция!

Ето какво стана ясно от първата по рода си среща на ръководителя на водното дружество с ловешките медии.

Финансовото състояние на дружеството е относително стабилно, заяви Матеев в отговор на журналистически въпрос. Той разясни, че имат два кредита за 4 800 000 лева, само главница без лихви.

Текущите задълженията на клиенти към „В и К“ Ловеч са към 3 000 000 (милиона) лева, като в тях влизат и около 700-800 000 лева от фактурите за последния месец.

Сред най-големите фирмени длъжници за използвана, но неплатена вода, според Матеев са ловешката болница с 112 780 лева, Затвора – 104 784 лева, „Никром“ – 78 589 лева, „Технокороза“ – 72 459 лева, „Спарки“ – 48 738 лева.

Физическите лица дължат около 2 000 000 милиона лева.

От думите на шефа на ловешкото „В и К“ стана ясно още, че към някои от фирмите са предприети и съдебни мерки за издължаването и даде пример с „Никром“, които са загубили делото си, платила са си сумите, но не са платили все още съдебните разноски. Ще им се заведе друго дело. Същото важи и за „Винал“ и „Никром логистик“, каза Матеев. Ще се предприемат мерки спрямо „Спарки“, „Технокороза“ и другите по-големи длъжници. Важното уточнение, което беше направено е, че са натрупани нови дългове от посочените фирми, след като вече са били осъдени за стари задължения.

Матеев посочи, че последното плащане например на „Никром“ е от 14 юли 2014 г., в отговор на питането на „Ловеч днес“ колко системно не си погасяват задълженията посочените фирми.

Според шефа на водното дружество е имало споразумение, което включва плащане на настоящата фактура плюс част от задълженията, като не беше дадена информация, каква точно е тази част.

Матеев се опита да отговори и защо има натрупани задължения и системно неплащане, както и какви мерки е предприел мениджмънта на дружеството, след като към част от битовите абонати, много бързо се предприемат мерки за незабавно изплащане и репресии.

Директорът заяви, че няма такова нещо като започване на веднага с репресиите към битовите абонати, а са по-скоро към фирмите – изпращане на покани.

От екипа на „В и К“ не можаха да кажат към момента колко пари са текущи задължения и колко просрочени, което би трябвало да даде яснота относно задлъжнялостта на абонатите към дружеството.

Според Матеев тенденцията е коректните абонати да стават все по-малко. Отговора на този въпрос затрудни директора на дружеството и своя версия даде главния счетоводител, който заяви, че някои от фирмите използват неплащането си като скрито кредитиране.

„Ловеч днес“ попита какво означава, че финансовото състояние на дружеството е задоволително, има ли пари по сметките му, на което Матеев отговори, че естествено, дружеството има пари.

„Ловеч днес“ цитира изказването на главният счетоводител на дружеството, който на заседанието на Общински съвет Ловеч заяви, което е записано вероятно и в протокола, че дружеството НЯМА пари. И на база този документиран факт, „В и К“ Ловеч поиска финансиране в размер на до 250 000 лева за ремонт, за който:

  • няма проект
  • няма количествено-стойностна сметка
  • не се знае какво точно се прави

Главният счетоводител възрази и заяви, че ако гледаме записа от заседанието на Общински съвет Ловеч, ще видим едно нещо – никъде няма запис, че „В и К“ НЯМА пари!

Ставало е било въпрос за това, че проекта, който се изпълнява е само първа част и се изпълнява изцяло от дружеството. За вторият етап, за който се изготвя проект, „ВиК“няма пари да го финансира изцяло.

Парите от Общински съвет, първо НЯМА документ, че ги е поискало „ВиК“, заяви счетоводителя. Въпросите 250 000 лева са били поискани от Община Ловеч, защото дружеството не може да изпълни проекта със собствени средства. Искането за парите е подписано от Минчо Казанджиев!

„Ловеч днес“ попита: От една страна „ВиК“ Ловеч е стабилно, от друга страна, няма пари да си изпълни проекта.

Ръководството на дружеството заяви, че вторият проект НЕ Е предвиден да се изпълнява. Нуждата била заради проекта на Община Ловеч за реконструкция на квартал „Червен бряг“.

Водопроводната мрежа е собственост на Общината, каза главният счетоводител на водното дружество. Според него, кмета иска парите за съфинансиране от капиталовият бюджет на община Ловеч за следващата година.

„Ловеч днес“ попита ръководството на „В и К“ Ловеч, при кандидатстването Община Ловеч с проекта за „Червен бряг“, тя искала е становище от водното дружество, дали има нужда от ремонт водопроводната мрежа в квартала?

Никой от присъстващите – директора Тихомир Матеев, Чулев или главният счетоводител НЕ МОЖА да се сети!

Чулев заяви, че ако Общината е искала становище, становището е било, че еди какви си водопроводи, на еди каква си възраст се нуждаят от промяна. Просто не мога да се сетя, сподели Чулев.

„Ловеч днес“ помоли това становище да бъде донесено, тъй като се намираме в сградата на дружеството, но Чулев заяви, че становището няма да може да бъде намерено!

Тихомир Матеев обеща, че ако има становище?!, то ще бъде предоставено в ПОНЕДЕЛНИК! ( Бел.р. – към този момент, няма предоставен абсолютно никакъв документ, въпреки обещанието на директора на водното дружество!).

„Ловеч днес“ попита заложена ли е реконструкцията по втората фаза от проекта на ВиК в бизнес плана на дружеството, който се одобрява от ДКЕВР.

Чулев отговори, че конкретният обект НЕ Е заложен. Там е заложена реконструкция на водопроводна мрежа в Ловеч и това според представителите на дружеството е напълно достатъчно.

В отговор на журналистически въпрос, от „ВиК“ заявиха, че всеки ден информират жителите на „Червен бряг“ от колко до колко часа няма да имат вода.

 

„Ловеч днес“ попита какви мерки се предприемат за повишаване на събираемостта на задълженията и има ли дискриминация по отношение на избирателност, от кои абонати да се събират сметки и от кои не, т.е. между редовно плащащите и редовно НЕплащащите фирми, квартали.

Беше заявено, че се издават заповеди за спирането на водоподаването на нередовните абонати, където е възможно. В един жилищен блок например не е възможно да бъде спряно водоподаването. Може да бъде спряна водата когато влиза в блока, но не и на отделни абонати, заявиха от дружеството. Не може да се влезе в апартаментите на хората, без прокурорско постановление.

За 2012-та е имало само 1 разпореждане за спиране, заяви Матеев. За 2013 са 6, за 2014 са 16, като направи уточнение, че в една заповед се посочват множество абонати.

 

 

 

 

Беше поставен журналистически въпрос докъде са стигнали процедурите относно обвиненията към предишното ръководство на „ВиК‘ за злоупотреби, които бяха огласени преди промяната на борда на дружеството. Шефът на фирмата беше попитан какво е заварил и какви точно са нередностите.

Директорът Тихомир Матеев заяви, цитирам:

„Еми сега, има някои нередности. Пуснал съм проверка в Прокуратурата и когато излязат със СТАНОВИЩЕ, защото ние не сме разследващ орган, ще ви информирам за СТАНОВИЩЕТО на Прокуратурата“.

Матеев не даде обяснение какво точно е искането за ПРОВЕРКА, защото според него, не е сега времето. Искането за ПРОВЕРКА е срещу предишният борд на директорите, колективно!

В някои неща се съмнявам, каза Матеев, и да ги разследват дали има злоупотреби. Сигнала е подаден август месец 2014 г.

„Ловеч днес“ попита във връзка със злоупотребите, дали е вярно, че в дните около изборите, „ВиК“ Ловеч е предало техника за скраб.

Матеев заяви, че за това има решение на Съвета на директорите.

 

„Ловеч днес“ попита директора дали е сигурен, че всичко, което е предадено за скраб е негодно.

Матеев отговори, че е правена инвентаризация и има становище на комисията. Предадени са 27 тона отпадъци. Изтеглени са на кантарите на „Топливо“, като техниката е била придружена от отговорен за това човек и има кантарни бележки и нямат съмнения, че никакво количество не е „загубено“ по пътя.

13 коментара

  1. Павлине всички помним колко пищя за парите за “ЕКО”-то, че били много ала бала и тем подобни, а сега какво стана колко са парите?! 3пъти по малко ли са от предвидените?!
    Защо не напишеш статия в която се извиняваш за предните 5-6 статии с които плю кой ли не?
    Признай се за виновен, знаем че безгрешни няма но ти почна с голямото разстройство, стана компетентен по всички въпроси изведнъж 🙂
    Мисля, че е редно да напишеш статия какво реално стана с поръчката за сметоизвозването така, че да не са хората с гтрешната манипулативна представа, която ти се пробва и успя да “насадиш”.
    Лек Ден От Мен! :*

  2. Разбирам какъв е големият проблем…
    а именно че след като госпожа корнелия беше на сесия на ОС г-н Павлин Иванов трябва да пише и да реве като вдовица за х*й само за да оправдае парите, които получаваше като СЪВЕТНИК на депутатката в предишното НС.
    Павка, стига рева братчед, един път да се прави нещо хубаво и добро за града, а ти не се спря с помията. По добре ли ще е сега да се асфалтира и още след 2-3 месеца/можеи по-малко/ да се копаее един завършен проект и жителите на квартала да газят калта отново и отново….

  3. И аз да помогна малко.Добрият водопроводчик монтира на разклонението за жилището и редуктор на налягането,за да защити арматурите вътре,включително и перални и съдомиялни машини.

  4. Много интересно физично явление.Само един кран и казанче само в едно жилище.
    Директорът на ВиК явно много те мрази и само за тебе е подал увеличено налягане?!Ха-ха.
    Физика брато!

    1. Физиката е безкрайна, необятна наука. Затова и не познавам физик, който да твърди, че знае всичко и да се присмива над другите. А познавам доста физици, дори един такъв ми е много близък роднина.
      След като нямаш намерение да дадеш някакво обяснение как са изтървали два крана по едно и също време, може да си малко по-спокоен в коментарите си, още повече след като не съм дал никакви допълнителни данни, за да изчислиш резултатите от гледна точка на физиката.

    2. Практика ,брато,практика във ВиК инсталациите в предприятия и по домове.Качествения монтаж не избива!

    3. Може да му е дошло времето и на крана. Знам ли, за 13 години е ползван рядко, сега, когато няма никой в жилището, взе, че изпусна. Първи етаж, наоколо по улицата всички жилища са обитаеми, може би поради тези съвкупности се е получило някакво свръхналягане, като не е имало никого да отвори някой кран. Но със сигурност има нещо извънредно, щом се е получила аварията.
      Редуктор на налягане няма, което си е пропуск отвсякъде, но майсторът не ми е предложил, а аз преди това имах опит точно с противоположна практика – все недостатъчно налягане. Поне е монтирал и втори спирателен кран, който не е влизал в действие, но сега ще е основен играч.
      Майната му, не ми се занимава с шивачи, толкова надписани сметки съм платил на монополистите, ще платя и тази.

      П.П.: Подът бе покрит с пясък, като морски плаж. 🙂 Дано не ми начислят и някой кубик на цената на инертен материал.

  5. Имам молба към Павлин- свържи ме с този господин, искам да го попитам следното: какво налягане е подадено по мрежата след извършен ремонт в квартала около жилището ми, за да ми избие затворен спирателен кран, да ми избие казанчето на тоалетната и да се наложи да пътувам 350 км, за да спра водата, която се лееше? Кой ще плати водата, кой ще плати ремонтите? За точното количество вода, изтекло при аварията, имам данни, защото преди това е подписан протокол, където са отчетени всички показания на водомер, електромер и т.н.

    1. Ежедневното натоварване на човешкия организъм след 40 годишна възраст с определени тежки физически упражнения (тичане над 10 км) много често води до старческо слабоумие. То се проявява при напълно здрави хора, които нямат органични нарушения в мозъка,. Първите симптоми на това заболяване временна загуба на памет за действия, които болния не е извършил, но упорито твърди, че е извършил (спиране на спирателен кран на ВиК мрежа). Семейните лекари настоятелно препоръчват при първото съмнение за развитие на старческо слабоумие да се обърнете за консултация към специалисти – невролог или психолог. По този начин ще се определят по-рано естеството и прогнозата на заболяването. С цел да се отхвърли и най-минимално съмнение на лекаря за възможното наличие на тумор при пациента (в главния мозък) се използва цялостна диагностика с помощта на томограф и магнитен резонанс. Очаквайте утре подробни отговори за лечението на старческо слабоумие. Как се ограничава проявата на конкретните симптоми? Какви методи използват специалистите на симптоматично лечение?

    2. Докторе, всичко щеше да е точно така, но си изпуснал една малка подробност – намекнал съм, че има протокол.
      Ха сега вземи, че поразмишлявай какво означава това и къде си сбъркал в диагнозата. 🙂

    3. Гузен негонен бяга. Приказка по Брат ми Грим. В едно село някой си селянин не затворил спирателен ВиК кран и му избило казанчето на тоалетната. Събрали се селяните от всичкото село на един голям мегдан да размислят затворил ли е крана нашият селянин.
      Отведнъж един селянин извикал:
      – Братя, гледайте! Вода тече по мегдана от затворен ВиК кран!
      Всички селяни се заоглеждали за течаща вода, а само един млад момък бързо развял един протокол за спрян кран. Така се издал лъжецът.
      Драги зрители, очаквайте утре подробен разказ на приказката “Чичо Пейо” по Елин Пелин. В приказките животът е като пълноводна река с два бряга – на надеждата и отчаянието. Гледайте и четете по-често за чудните герои в приказките. Опитът, знанията и поуките от тях ще ви дарят с мъдрост и ще ви бъдат опора за цял живот.

    4. Грешен отговор, док. Кранът все още си е на мястото и може да се демонстрира неговата негодност да спира водата. Като месеци преди това точно той е ползван за тази цел при нужда от подмяна на гумичка, например.

      В протокола, док, подписан при напускане и предаване на жилището, има една много малка подробност, която не кореспондира с изходната част на диагнозата – не фигурира моето име. Моят идиотизъм, пълен и дори на квадрат, заедно с Алцхаймера, си се намираха с мен далеч от мястото на събитието. Но пък има имената на трима свидетели, които са коментирали дали да не завъртят и втория кран или един стига.

      П.П.: Десет километра бягане сутрин за някого не са ТЕЖКО физическо упражнение, а нещо като протягане за добро утро. 🙂 Въпрос на възможности, док, затова не съди за хорските здравословни проблеми при физически и умствени натоварвания чрез опити върху себе си, че явно нещата не вървят на добре. Хубав ден и успешна практика!

  6. Браво! Видяхме шефа на ВиК! Аз лично искам да попитам къде и кога! се обявява спиране на водата за квартал “Червен бряг” В сайта на дружеството ли само? Или ако го дочуем по Зетра?
    И КОЙ ще плати ВЪЗДУХА в резултат на това ежедневно спиране?? Само за последния месец за блок от три входа разликата между индивидуалните и общите водомери е 170 m3! Защо аз трябва да плащам пропорционална част от тази разлика, заради нескопосано започнатия ежедневен ремонт от ВиК?? Да си го поеме дружеството! Достатъчно ми е, че пие ежедневно вода с пясък!

Comments are closed.