uchenie310131Четвъртък, 9.55 ч. Регистрирано е силно земетресение на територията на община Ловеч. Кметът Минчо Казанджиев разпорежда обход за запознаване с обстановката. Дежурният по общински съвет за сигурност в общината получава информация от граждани за щети и поражения. В 10.30 ч. кметът събира щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия.

Докладвана е обстановката. Повредени и напукани сгради в града, разрушени постройки в кварталите „Уста Колю Фичето“ и „Вароша“. Вследствие на отломки от паднала тераса на ул. „Цар Освободител“ е повреден газорегулаторен пункт, има изтичане на газ. Повредена е вътрешната газопроводна мрежа в блок на ул. „Тодор Каблешков“ и бул. „България“, има опасност от обгазяване на сградата. Постъпили са сигнали от населени места за съборени стопански постройки със затрупани в тях животни.

uchenie310132Вследствие на земетресението е разрушена възлова станция „Хисаре“, централната градска част е без електрозахранване. Има паднали стълбове по далекопровод на линията Ловеч – Бежаново, села по продължение на далекопровода са без ток. Получил се е и пробив на хранителния водопровод за града в района на квартал „Дикисана“.

На заседанието на кризисния щаб след обсъждане на общата и частната обстановка на територията на община Ловеч са предложени конкретни мерки и мероприятия за изпълнение. От Полицията заявяват готовност с екипи за осигуряване на обществения ред и за регулиране на движението на автомобили в района на бедствието. От Центъра за спешна медицинска помощ са в очакване за оказване на помощ на обгазени и пострадали, автомобилите са на разположение, оборудвани с необходимата апаратура, група специалисти са в готовност за сортировка и пренасочване на пациенти за квалифицирано лечение.

uchenie310136От „Еко“ ЕАД могат да предоставят челен товарач за разчистване на отломки, три самосвала за извозване и вишка, както и да подпомогнат Пожарната с две водоноски. От ЧЕЗ също са в готовност, изключено е захранването в двете подстанции – „Ловеч“ и „Мелта“, както и напрежението в двете възлови станции. След отстраняване на авариите напрежение ще се подаде по най-спешните участъци. В готовност са и агрегат, две автовишки, кран и специализирана техника. От „ВиК“ констатират множество аварии по водопроводната мрежа, като усилията приоритетно са насочени към ремонт на повредения хранителен водопровод в Дикисана, заради който е спряна водата в целия град. Има и наводнени къщи. За питейна вода за гражданите от „ВиК“ искат съдействие за водоноски. Да ги предоставят се ангажират от Военно формирование 24480, което притежава две по 1200 литра. От „ВиК“ ще пускат водата зонирано и ще оправят авариите поетапно.

uchenie310135От „Овергаз – Север“ информират, че правят в момента пълен преглед на въздушните участъци на газопроводите и на външните сградни инсталации. Установено е, че няма повреди по подземните части на газопроводите, централната градска част е захранена от други две съоръжения. Проблеми с изтичането на газ няма, констатирани са само някои частични разкъсвания на сградни инсталации. Прекъснати са съобщителните връзки и спешните телефони, информират от БТК. Дежурни групи започват поетапно отстраняване на авариите. От БД „СКОРС“ към общината са поставили ограничителни ленти на опасните сгради в централната градска част, към структурите на Единната спасителна система са се включили 10 души от доброволческия отряд, два екипа са пренасочени към РУП за предприемане на по-нататъшни действия. Експертите по техническа инфраструктура в община Ловеч вече са започнали оценка и предписание какво да се предприеме с пострадалите сгради. Кметът нарежда на служители в общината да проверят за възможности за настаняване на хора от пострадали жилища в общежития и хотели и да се потърси директорът на болницата в Ловеч за приемане на пациенти за последващо лечение. Началникът на Районната служба на Пожарната Валери Димитров докладва, че екипите му са в готовност за аварийно-спасителни мероприятия. Той информира, че след първия трус на земетресението в сградата на общината е констатирано пропаднало стълбище, възникнал е и пожар заради късо съединение. Сградата е силно задимена. Има вероятност за наличие на пострадали.

uchenie310133Кметът взима решение за провеждане на спасителни и аварийни дейности.

Започва евакуация на служители и посетители на общината.

Всичко това се случи днес. Само че не наистина, а като проиграване на кризисна ситуация.  „Действия при земетресение на територията на община Ловеч“ бе темата на проведеното по заповед на областния управител на Ловеч общинско учение за усвояване на плана за защита при бедствия на община Ловеч.

Учението се проведе на три етапа – организация на дейността на щаба при бедствия, евакуация на сградата на община Ловеч и дейност на органите на Единната спасителна система при спасяване на пострадали и потушаване на пожар. В учението участваха щабът за изпълнение на общинския план за защита при бедствия, чийто председател е кметът Казанджиев, три екипа от Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението” – един от група „Спасителна дейност” и два от районната служба, и по един екип на Районното полицейско управление и Центъра са спешна медицинска помощ. Учението бе водено от кмета Казанджиев и планирано от главен инспектор Петър Петров от Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Когато кметът обяви евакуация на сградата на общината, служителите и външните посетители я напуснаха. Те се събраха на площад „Екзарх Йосиф I“. Директорите на дирекции и началuchenie310135ниците на отдели провериха за липсващи. Оказа се, че освен „пропадналото“ стълбище и възникналия „пожар“ в сградата има двама „бедстващи“ служители на третия етаж. Пред общината пристигнаха екипи на Спешна помощ и на Пожарната с линейки, пожарен автомобил и автомеханична стълба. Екипите на Пожарната изведоха пострадалите от сградата, монтирайки стълбата до прозореца на стаята на третия етаж, а колегите им от РУП осигуряваха периметъра. Автомобилът за водопенно пожарогасене се придвижи до главния вход на общината. Преди предварителното бойно разгръщане бе направено разузнаване  – изключено ли е елзахранването, какво е състоянието на носещите конструкции на сградата. След това бе построена смесена водопроводна гасителна линия и пожарът бе потушен.

Междувременно се оказа, че на площадка пред общината има „затиснат“ от тежки строителни отломки гражданин. Чрез повдигане на тежести и той беше спасен и приведен в Спешна помощ.

Така ситуацията бе овладяна.

uchenie310139След всички тези показни действия в учението се премина към практически упражнения със служителите на общината за действия при гасене на пожар. Обяснени бяха основните правила за работа с пожарогасители, проведоха се и практически опити за гасене на запалена тава.

Целите на проведеното днес учение са повишаване подготовката на общинския щаб по привеждане в изпълнение на плана за защита при бедствия на община Ловеч и управление на процесите по оказване на помощ на населението, усъвършенстване на координацията и взаимодействието на органите на Единната спасителна система при провеждане на спасителни и мероприятия по гасене на пожари, повишаване натренираността на екипите и извършване на тренировка по проиграване на плана за защита при бедствия.

На проведения разбор след провеждането на общинското учение бе констатирано, че институциите в Ловеч имат готовност за действия при кризисна ситуация.

 

3 коментара

  1. Според мен е много добре, че има подобни учения и в един такъв реален неприятен момент, да знае човек как да реагира,а да не се паникъосва. Хубаво е , че пред общината са пристигнали екипи на Спешна помощ и на Пожарната с линейки, пожарен автомобил и автомеханична стълба. Екипите на Пожарната са били извели пострадалите от сградата, монтирайки стълбата до прозореца на стаята на третия етаж, а колегите им от РУП са осигурявали периметъра. Звучи като един филм, всичко е както трябва да не пестили и техника за да покажат как работят и как реагират бързо.Благодаря за хубавата статия, радвам се че има такива блогове като вашият.

  2. trqbvalo e da polzvat kmeta za demonstraciq… da go hvurlqt da go palqt i vsqkvi drugi hubavi neshta 🙂

Comments are closed.