obs406131Павлин Иванов

Вчера вечерта, Общински съвет Ловеч проведе заседание, на което трябваше да избере своя нов председател. Номинираните за поста бяха Венцислав Хаджиев БСП, Ирина Митева ГЕРБ и Иво Райнов от СДС.

От гласувалите 33 съветника, 14 гласа бяха за Хаджиев, 14 за Митева и 2 за Иво Райнов. В урната имаше и три празни бюлетини. След така даденият вот, никой от номинираните не успя да събере нужните 17 гласа и кризата в Общински съвет се очертава да продължи докато не бъдат, меко казано уговорени, притежателите на трите „висящи“ гласа, но за това може да прочетете в подробно в моя коментар.

Как се стигна до избора и кризата във властта съм писал много. По-интересно е какво се случи на вчерашното заседание.

В началото, за председателстващ заседанието беше избран Иво Райнов от СДС, след което беше приет предварително обявеният проекто-дневен ред , като беше изтеглена напред една обречената точка, а именно упълномощаване представителя на Община Ловеч в Общото събрание на „ЕКО-ЛОВЕЧ” АД за гласуване в насроченото за 06.06.2013 г. редовно общо събрание. Решението по тази точка беше обречено предварително, защото решението нямаше как да влезе в сила до 6 юни, независимо от това, дали има или няма избран председател. Но това не е толкова важно, защото само подкрепя тезата за самодискредитация на ловешкия общински съвет.

obs406132След това първо гласуване, местния парламент премина към целта на заседанието – избор на председател. Процедурата включва няколко стъпки – определяне на процедурни правила за провеждане на тайно гласуване за избор на председател на Общински съвет – Ловеч, избиране на временна комисия за избор за председател на Общински съвет – Ловеч и избор на председател на Общински съвет – Ловеч.

С малки допълнения беше прието основното предложение на Ирина Митева от ГЕРБ за процедурата, която предвиждаше по същество, изборът да бъде извършен с една интегрална бюлетина, на която всеки съветник да отбележи своя избор за председател. При събрани 17 гласа в подкрепа за един от кандидатите, има избран председател. При недостатъчен брой гласове за нито един от номинираните, Общински съвет насрочва продължение на заседанието по дата и час, т.е. нова процедура.

Д-р Митев направи предложение изборът да премине в два кръга, като след първия тур, двамата събрали най-много гласове да отидат на балотаж. Предложението не беше прието и беше гласувано основното предложение.

В комисията по избора по решение на съветниците влязоха 6 съветника, по един от всяка политическа силobs406133а в Общински съвет.

Направените предложения за председател бяха за Венцислав Хаджиев БСП и Ирина Митева ГЕРБ, направени съответно от техните групи. От гласувалите 33 съветника, 14 гласа бяха за Хаджиев, 14 за Митева и 2 за Иво Райнов. В урната имаше и три празни бюлетини. След като никой от тримата не получи необходимите 17 гласа, трябваше да се започне нова процедура по избор.

Бяха внесени 4 предложения кога да продължи заседанието.

Д-р Митев от СДС предложи следващият избор да се проведе веднага, а Ирина Митева ГЕРБ, Пенко Пенков от ОДС и Валя Митева БСП предложиха три различни дати. След кратка почивка, през която бяха извършени консултации между групите. Ирина Митева подкрепи предложението на д-р Митев за продължение на избора веднага, а Валя Митева оттегли предложението си и подкрепи предложението на Пенко Пенков за 11 юни.

След гласуване, то беше прието с гласовете на БСП, ДПС, ОДС и Светослав Иванов от „Отечество“.

Новият опит за избор на председател на Общински съвет Ловеч ще бъде на 11 юни от 17.00 часа. Дотогава, местният парламент е блокиран и няма да може практически да работи нито в интерес на администрацията, нито в интерес на политическите партии, нито в интерес на гражданите на община Ловеч.

3 коментара

  1. То има ВИШО и няма какво да го спре да опустуши моя и вашия живот.

  2. …а досега кой бе виновен, Корнелия Маринова, така ли,за какво са ни тогава 33-ма, те глави на раменете си нямат ли или бе по-лесно да има един,който да носи отговорност, и като го няма него-потоп.Всичките тези 33 сега накуп трябва да си отидат и да си разиграват театъра на друго място,не ги е срам,и ние чакаме да свършат някаква работа

  3. Вчера общинските съветници имаха уникалната възможност със свое решение /след като не можаха да си изберат председател/ да възложат на един от тримата зам.председатели да изпълнява функциите на председателя до избирането на такъв и така днес ОбС щеше да има / и то законно/ човек който да представлява ОбС при изпълнение на ежедневните му функции.Защото ако днес общинските съветници не работят като такива, то представляващия ОбС днес щеше да работи и нямаше да има никакви проблеми.

    ДА ама НЕ!

    Общинските съветници окончателно дискредитираха институцията Общински съвет. И ако до вчера си имаха оправдание „дъвката”, че някой друг им е виновен, то вече отговорността за потопа /като в село Бисер/ потопил ОбС е изцяло на 33-мата съветници.

Comments are closed.