zasedaniekalbov1105131Павлин Иванов

Интересни времена за Общински съвет Ловеч. За по-малко от месец имаме редовно свикано,  но все още не завършило заседание, поради егоцентричното поведение на част от съветниците. Имаме и две постъпили искания от 17 съветника за свикване на нови заседания. Едното на 11 май се проведе под формата на другарска среща, опакована уж като заседание,на която уж бяха връчени едни символи на г-н Кълбов. А по другото искане на „инициативните“ съветници за заседание, което трябваше да се проведе на 13 май, все още нищо не се чува – ни вопъл, ни стон.

На всичката каша забъркана от представителната част на ловешкото човечество, все още няма стартирало искане за заседание, на което да бъде избран нов председател.

Това са само част от кашите.

Твърде лошото е, че поради непознаване дори на собствените си правила, по-голямата част от съветниците правят грешка след грешка, а следствието, както се сещате са проблеми за кмета, администрацията и всички живущи все още тук, т.е. прогресивното човечество.

На 28-май, както законно е насрочено продължение на прекъснатото от социалистите заседание, ще има втора серия проблеми, поради факта, че действащ Председател на Общински съвет. Чуват се слухове за вкарваме на нова точка в това заседание, независимо, че вече има приет дневен-ред за избор на нов Председател. Дори и по-неграмотните би трябвало да са наясно, че това е абсолютно недопустимо.

На това отгоре, след края на прекъснатото заседание, ще има ново?!?!, което без избран Председател е напълно невъзможно да се проведе според действащите правила и по този начин, а именно да бъде свикано от някой, иззел по свое усмотрение правомощията на Председател.

 Разбира се, част от съветниците документирано доказаха, че правилата нямат особено значение за тях и могат да бъдат погазвани демонстративно. Не едни, не два, не три, а вече и аз не знам колко пъти.

Много интересен е въпросът, кой подписва в момента документите на Общински съвет и ако има такава дейност, наясно ли е, че си слага главата в торбата? Никой ли не се плаши от законите в тази страна? Още по-интересно ще бъде, кой ще подпише решенията и протоколите от втората част на заседанието, което ще се проведе на 28 май, след като вече почни няма правна възможност да се избере Председател в този срок, който единствен има правомощия за това?

За да бъде по-разбираем казуса, трябва да обясня, че Председателя на Общински съвет Ловеч е единственият, който може да изпълнява редица функции и да упражнява определени правомощия по ЗМСМА и според Правилника на Общински съвет. Никой друг в повечето случаи не може да го замести, защото просто такава е правната рамка.

Съществува и друга хипотеза, според която, някой зам. Председател може да подписва официални документи, може да насрочва и свиква заседания, да представлява Общински съвет, то логичният въпрос е прост – за какво по-дяволите трябва да се избира Председател и защо трябва да се охарчва бюджета, т.е. ние, за заплати и т.н.

Няма да ви цитирам нито ЗМСМА, нито Правилника на Общински съвет, защото няма смисъл. Ако съветниците за година и половина не знаят правната рамка, по която работят, то разговорът за техните качества е абсолютно безпредметен.

А за вас, уважаеми читатели, съм убеден, че знаете къде и какво трябва да прочетете за да се информирате.

От този текст искам да разберете само едно – Общински съвет Ловеч е тотално дискредитиран и неспособен да излезе от кашата, в която прогресивната му част го забърка.

Всъщност, не съм прав. Местният парламент ще продължи да работи, ще бъде направен опит кашата да бъде замазана и случващото се да бъде омаловажено. Но този път, всичко ще мине пред съда.

Лично за мен, това формирование, с тези хора в него трябва да бъде незабавно разпуснато, защото е срам за град Ловеч и жителите на общината, дали доверието си на тези съветници.

Но все пак, да не избързваме със събитията, преди компетентните органи да са се произнесли за всеки един отделен случай, за който ще бъдат сезирани!

10 коментара

  1. Дай Боже! Ама преди това не е лошо да сринат храма на сатаната. Все пак по клюкарски доку-менти съветници са решили да развалят площада с това сатанинско творение.

  2. Кога да бъде избран нов председател на общински съвет?

    В чл. 23,ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация/ЗМСМА/е казано,че на първото заседание на общинския съвет се избира председател.Има се предвид първото заседание след изборите,непосредствено след полагане на клетва от новоизбраните съветници.Естествено,по ред причини не винаги на това първо заседание е възможно да бъде избран от раз председател,примери за това има много. Но идеята на законодателя е именно още на първото заседание да се стартира процедура по избор,защото всеки колективен орган ТРЯБВА да има легитимно ръководство.

    В този смисъл по аналогия следва да се подходи и в нашия случай – на първото заседание след изборите за народни представители следва да се стартира избор на нов председател на съвета.Дали ще бъде избран е друг въпрос,но няма аргумент в закона,който да налага извода,че това може да се отлага във времето за следващи заседания и че това зависи от субективните капризи или прищевки на този или онзи съветник или група съветници.Чл.24,ал.4 ЗМСМА казва,че при предсрочно прекратяване правомощията на председателя заседанието се председателства или от избран съветник или от зам.председател,ако има избран такъв.
    Пак повтарям – трябва да се подхожда аналогично на случая , когато имаме новоизбран общински съвет след избори и тогава законът задължава съветниците още на първото заседание след полагане на клетва да се опитат да изберат председател,защото просто трябва да има ръководещ колективния орган.Едва ако не се избере председател на това първо заседание,тогава на следващото следва да се направи нов опит и т.н.,докато изборът бъде направен. Разбира се,няма санкция за съветниците в случай,че не стартират процедура за избор, нито има срок, но логиката, практиката и прилагането на закона по аналогия в конкретния случай диктуват да се постъпи именно така.

    Закона дава възможност само за председателстване на заседанието съгласно Чл.24,ал.4 ЗМСМА, но не и да се изпълняват функциите на председател на избрания съветник или зам.председател който ще председателства заседанието. Освен председателстване на заседанията, председателя има още ред други права и задължения, които тази разпоредба от закона не дава автоматично на председателстващия по чл.24. ал. 4. от ЗМСМА.

    На практика се обезсмисля провеждането на заседание без избран председател, а само с избран председателстващ защото няма легитимно избран председател на колективен орган, който да подпише протокола от заседанието, който да подпише решенията приети на заседанието, който да изпрати в определения от закона срок до компетентните органи / кмет, областен управител/ по контрола на решенията /задължение на председателя по ЗМСМА/ и който да обяви и оповести приетите решения в съответния по съответния ред и законовия срок за да да могат решенията да влязат в сила и да бъдат изпълнявани…

  3. Същата стара песен,просто капка вода в безкрайното море!
    Всичко,което правим,се троши в земята,но ние отказваме да го видим!
    Прах във вятъра,всичко което сме ние – прашинки във вятъра!
    https://www.youtube.com/watch?v=K-nN751BviE

  4. Ad meliora tempora уважаеми общински съветници и искрено се надявам, че е останал поне малко здрав разум в общинския съвет, който да надделее над безотговорността станала разпознаваем белег за този общински съвет.

    Надявам се още след 27-ми май работата на съветниците да заслужи полагащото й се уважение и благодарност от всички онези, които са очаквали общинските съветници да работят като такива.

  5. Щом тръгваш,тръшни вратата след теб.
    Не чакам вече посетители.
    Чуй как треперя на пода в тъжната постеля.
    Дали съм пиян, или мъртъв, не бих видял разлика.
    Сляп съм… Сляп съм… и светът ми бледне.
    Плаче ли слепец, приказка ще е много тъжна…
    https://www.youtube.com/watch?v=9_Iq9CWuqMM

  6. fee-faw-fum ,
    Не е ли нищожно заседание на колективен орган проведено при липса на кворум ?

    Не е ли нарушение на закона при законосъобразно искане за свикване на заседание на общински съвет за 13-ти май и то да не бъде свикано от вносителите на искането?

    Не е ли нарушение на чл.25. ал. 1 от ЗМСМА от един зам.председател, който се е самообявил за председател и свикал еднолично заседание на съвета ?

    Няма такава пародия на общински съвет през последните двадесет години в Ловеч, какъвто е този общински съвет след 23-ти април, но няма и други виновни освен нас, които търпим овчедушно, циничното нарушаване на закона и няма власт, която да приложи същия този закон срещу беззаконията на общинските съветници.

  7. Лично за мен, това формирование, с тези хора в него трябва да бъде незабавно разпуснато, защото е срам за град Ловеч и жителите на общината, дали доверието си на тези съветници.
    Но все пак, да не избързваме със събитията, преди компетентните органи да са се произнесли за всеки един отделен случай, за който ще бъдат сезирани!
    https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mRitfbhITLM

  8. http://www.lovechtoday.eu/wp-content/uploads/wppa/161.jpg

    “Челюсти е американски трилър, режисиран от Стивън Спилбърг, по романа на Питър Бенчли със същото име. Полицейският началник на остров Амити се опитва да пази летовниците от гигантска човекоядна бяла акула, но среща съпротива от градския съвет, който иска плажовете да останат отворени за летния сезон. След няколко нападения, полицейския началник търси помощта на морски биолог и професионален ловец на акули.”

    Приятно забавление на драгите зрители!

  9. Ловешката правна школа на герб, чрез своя зам.председател Терзийски вкара местния парламент в блатото на беззаконията – запазена марка през последния месец на групата съветници от БСП .

    Този факт измъкна съветниците от БСП, също както барон Мюнхаузен се измъкна от блатото и по безспорен начин определи съветниците от Герб начело със своя зам.председателя за отговорни за беззаконието, което се случва в общински съвет днес.

    И така двете най-големи политически фракции в общински съвет ни убедиха, че рибата се вмирисва откъм главата, а в нашия случай рибата се оказа двуглава ….

    Но за най-голямо съжаление днес никой не може да каже със сигурност – коя точно глава мирише повече и коя мирише по-малко …

  10. Отдавна се разбра, че голяма част от сегашните общински съветници са напълно некомпетентни и незаинтересовани да изпълняват задълженията си!

Comments are closed.