На извънредно заседание на Общинския съвет – Ловеч, днес с 29 гласа „за“ и две гласа „против“ и без „въздържал се“ бе взето решение за внасяне на искане до Съвета на директорите на МБАЛ „Проф. д-р П. Стоянов“ АД – Ловеч, за свикване на общо събрание на акционерите на болницата за приемане на оздравителна програма. Общинският съвет възложи на председателя на Общинския съвет Петър Цолов да внесе искането. Това беше единствената точка от дневния ред на заседанието.

Волята на сегашното правителство е да създаде условия за укрепване на нашата болница, изтъкна от трибуната кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. „Искам да напомня за поредицата кризи и спешни решения, които взехме като ръководство с помощта на министерството на здравеопазването. Има и два изключителни важни и готови проекта от 2013 г., които предишното правителство пренебрегна, и чак през декември 2015 г. сегашното правителство одобри един от тях. Вярвам, че оздравителната програма ще е насочена към реалното решаване проблемите на болницата“ каза още Корнелия Маринова.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Първата стъпка, която предприехме, е да освободим колеги, които имат възраст за пенсиониране и това ни помогна да вземем глътка въздух, каза прокуристът д-р Снежина Митова. Ако искаме да оцелеем, трябва да направим така, че да работим повече, по-добре и по-икономично, допълни д-р Митова. Според прокуриста, просрочените задължения на болницата са малко над 3,2 млн. лева.

В изказванията на опозицията имаше предложения за продажба на част от терените на болницата, които вече са ненужни, както и за актуване и разделяне на държавната от общинската собственост. Освен това бе поискано ново извънредно заседание на Общинския съвет за приемане на оздравителна програма, както и да се работи за промяна на стандартите в болниците.

Поради важността на обсъжданите проблеми в залата присъстваха депутатът Антон Долапчиев, областният управител Ирина Митева, както и лекари.

Извънредното заседание във вторник бе поискано от десет съветници на БСП и един на ГЕРБ.