d.dimov2801141Общинският съвет на заседанието си на 24 юли учреди национална литературна награда „Проф. Димитър Димов“ и прие статут за присъждането й и правилник за провеждане на процедурата. Отличието представлява грамота и статуетка, отпадна предложението на кмета да е придружено с 5000 лв парична награда. Отпадна и хоноруването на комисията по определяне на носителя на наградата от 1500 лв.

Националната литературна награда на името на проф. Димитър Димов ще се присъжда веднъж на три години за цялостно творчество на български белетрист или драматург с трайно присъствие в съвременната българска литература. Наградата се учредява от община Ловеч със съдействието на Съюза на българските писатели. Основните й цели са стимулиране на националния литературен процес в духа и идеите на родения в Ловеч писател и драматург и утвърждаване авторитета на града ни като активен културен център.

2 коментара

  1. Клубът на писателите-лекари и къщата-музей „Димитър Димов” учредяват литературна награда „Димитър Димов” – парична и статуетка. В конкурса могат да участват автори ветеринарни или хуманни лекари. През 1997 г. наградата е връчена за първи път на Любен Станев. Носители на тази награда са Валери Петров, Фани Цуракона, Лилия Райчева, Рада Москова, Любомир Калудов, Златомир Коларов, Стефан Цанев.

  2. Съветниците се подиграват или що?

Comments are closed.