obs1209131Общинският съвет на заседанието си вчера разреши функционирането за учебната 2013/2014 г. на непрофилирана общообразователна паралелка в осми клас на СОУ „Тодор Кирков“ с 13 ученици. Паралелката е с допустима по Наредба № 7 минимална пълняемост без нужда от допълнително финансиране.

Това стана по предложение на кмета на общината Минчо Казанджиев във връзка с постъпило мотивирано искане на директора на училището Симеон Колев. В него се казва, че почти всички ученици са останали в училището с нагласа да продължат обучението си там и през следващата учебна година – 2014/2015 г., в профилираната паралелка по информационни технологии. Разформироването на паралелката сега може да доведе до проблемна ситуация при формирането на профилираната паралелка догодина. Двама от учениците са със специални образователни потребности и състоянието им предполага работа с компютър и придобиване на компютърни умения и знания. Така ще се запазят и работни места на учители и служители.

Общият брой на учениците от първи до осми клас в СОУ „Тодор Кирков“ е 242-ама, затова не е необходимо дофинансиране за недостигащия до минималния брой ученици, се казва още в предложението.

По време на дебатите на сесията вчера зам.-кметът Пламен Петков съобщи, че същия ден в паралелката са се записали още три деца и тя вече наброява 16 ученици, макар и все още да е маломерна.

Съветниците одобриха предложението с уговорката да бъде изготвена Програма за развитието на образованието в общината. Тя влиза за обсъждане в общинския съвет на следващото заседание на 26 септември.