obs2805131Пламен Сейзински се закле като общински съветник

Пламен Сейзински, който влиза в общинския съвет на мястото на избраната за депутат Корнелия Маринова, се закле като общински съветник днес. Това се казва в официалното съобщение на пресцентъра на местния парламент. Новият съветник подписа клетвения лист и изрази пред новите си колеги надежда за бъдеща ползотворна съвместна работа. Сейзински обаче каза, че не е запознат с материалите за сесията и не е получил покана за нея, и излезе от залата.

В началото на заседанието зам.-председателят Георги Терзийски обяви, че е взел решение да не председателства продължението на 26-ото заседание и свиканото от него за по-късно днес 28-о заседание. Той съобщи, че по време на консултациите не е постигнато съгласие за продължаване дейността на общинския съвет. „Какво ни става, колеги, когато прекрачим прага на общинския съвет – попита Терзийски. – Противопоставянето в последните 40 дни доведе до процедурно блато и подхранва опитите за дискредитиране на общинския съвет и за лепене на етикети на общинските съветници и на други достойни граждани.“ Той призова новият председател на общинския съвет, който предстои да бъде избран, да върне духа на общинския съвет и авторитета на институцията. След това Терзийски напусна залата.

obs2805133Валентина Янкова се обърна към зам.-председателя на общинския съвет Венцислав Хаджиев като присъствал на разширеното заседание на председателския съвет на 23 май да прочете протокола от него, след което съветниците да пристъпят към избор на председателстващ днешната сесия. Да се прочете основанието за свикване на днешното заседание и от кого, поиска Доротея Цанкова. Според прочетения от Хаджиев протокол от 23 май на разширеното заседание на председателския съвет присъстващите – председателите на постоянните комисии, зам.-председателите на общинския съвет, съветникът Светослав Иванов и адвокатът Добромир Пейчевски, са се обединили около решението продължението на 26-ото заседание днес да се председателства от Георги Терзийски, на него да положи клетва новоизбраният общински съветник Сейзински и Терзийски да насрочи редовно заседание по плана на общинския съвет за месец май на 28 май от 14.30 ч. Хаджиев прочете и протокола от заседанието на общинския съвет на 23 април, когато тогавашният председател Корнелия Маринова насрочи продължение на 26-ото заседание за 28 май от 10 ч. за разглеждане на останалите точки от приетия дневен ред.

obs2805132След проверка на кворума според присъствения лист Венцислав Хаджиев съобщи, че подписа си са положили 20 общински съветници. При гласуването за избирането му за председателстващ заседанието вота си дадоха 18 съветници – 17 „за“ и един „въздържал се“, предложението за Хаджиев направи Валентина Янкова.

Не знам какви сигнали ще излъчи общинският съвет, когато работи в непълен състав, коментира зам.-председателят Иво Райнов. Той посочи, че всеки заявява намерения „общинският съвет да работи в полза на гражданите и да търси максимално съгласие, нещо, което вероятно и сега ще чуем“, но в момента определена група съветници са забъркали каша. С този мотив Райнов съобщи, че той и д-р Георги Митев прекратяват участието си в това заседание. След което двамата също напуснаха залата.

Ако кашата е забъркана от група общински съветници, заяви Милко Недялков, то главният готвач не си свърши работата. „Бившият председател на общинския съвет докара кашата и използва местната власт за личната си кариера, оставяйки общинския съвет в насипно състояние – каза Недялков. – А аргументите за кашата бяха ясни – неучастие на бившия председател в заседания като кандидат за депутат.“ Той препоръча съветниците да пристъпят към работа от точката, до която са стигнали на заседанието през април.

С присъстващи 18 съветници общинският съвет разгледа останалите точки от дневния ред на 26-ото заседание и прие решения по тях. По предложение на Светослав Иванов възложи на председателстващия продължението на 26-ото заседание да подпише протокола от него и приетите решения. 18 съветници гласуваха „за“.

obs2805135Съветниците се събраха и в 14.30 ч. за провеждане на 28-ото заседание на общинския съвет. След половин час изчакване присъственият списък показа 17 присъстващи. Валентина Янкова поиска заседанието да бъде отложено до избирането на председател на общинския съвет или свикването му по правилник от минимум една трета от съветниците, които и определят дневния му ред. „За“ предложението й гласуваха 14 съветници, един бе против, двама се въздържаха. Отрицателния си вот Пламен Сейзински обясни с точката от проектодневния ред, касаеща откриване на процедура за изработване на общ устройствен план за територията на община Ловеч – проблем, важен за гражданите, тъй като се отнася за статута на вилните места.

Лично обяснение поиска Милко Недялков, който се извини „от името на всички, които сме тук, на хората от образованието за проваленото заседание“ (проектодневният ред включваше определяне на средищни и защитени училища в общината – б. р.). „Тази безумна дискусия – дали общинският съвет да има председател или да няма – довежда до това, че ловешкият общински съвет на практика е блокиран в своята работа“ – каза още Недялков. Той поиска всеки да понесе вината си за това състояние.

Отлагането на заседанието за следваща дата бе определено като реалната юридическа възможност от съветника Тихол Тихолов.

2 коментара

  1. Ще разгледат ли неграмотната заповед на баат Минчо за къпането? Аз за сега си мисля, че няма.

  2. http://www.lovechtoday.eu/wp-content/uploads/2013/05/obs2805131.jpg

    по време на едно от поименните гласувания по точка от дневния ред на заседанието един общински съветник от БСП грубо и цинично наруши Правилника / без дори да му бъде направена забележка от Председателстващия заседанието за нарушението на правилник по който общинските съветници работят/ като демонстративно седна на място определено за общински съветник от ГЕРБ и от там гласува…

    Всичко това би било смешно и забавно ако се случваше на друго място или по друго време / например в обявена почивка на заседанието/, но не и на заседание на общински съвет, когато общинските съветници гласуват важни решения по време на заседания..

    Без коментар!

Comments are closed.