delihamam9061542Общинският съвет прие на 58-ото си заседание вчера предложената от кмета Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Ловеч.

     Според нея билетът за вход в Ловешката крепост и Старата градска баня „Дели Хамам“ ще струва 4 лв. Цената за групови посещения на граждани над 15 лица е 2 лв, толкова ще плащат и ученици, студенти и пенсионери, ако са група, цената е 1 лв. Пакетният билет за семейство с деца от 7- до 18-годишна възраст е 6 лв. Цената за комбиниран билет за двата обекта е 5 лв за граждани, ако са група над 15 човека, цената става 3 лв, ученици, студенти и пенсионери ще плащат 3 лв, а за групови техни посещения – 2 лв. Пакетният билет за семейство за двата обекта е 8 лв. За беседа цената е 5 лв на български език и 10 лв на чужд. Пакетната услуга за банята и крепостта за беседа ще струва съответно 8 лв на български и 15 лв на чужд език.

     За прожекцията на вече разработените филми, когато посетителите са до 15, цената е 25 лв, ако са повече, тези 25 лв се увеличават с 1 лв за всеки следващ посетител над 15-ия. В реставрираната Стара градска баня ще се прожектират три образователни и познавателни филми, свързани с историята на водата, а на Ловешката крепост ще се провежда вечерен аудио-визуален спектакъл в периода май-октомври. Цената на билет за прожектиране на друг филм на крепостта за граждани е 4 лв, за групови  посещения над 15 лица – 2 лв, за ученици, студенти и пенсионери – пак 2 лв, ако са група, цената пада на 1 лв на човек, пакетният билет за семейство е 8 лв.

     В наредбата се предвижда безплатни посещения да има за деца до 6-годишна възраст, деца от социалните услуги, за групови посещения на ученици с учебна цел от община Ловеч целогодишно, за инвалиди, за гости на общината и за почетните и заслужили граждани на Ловеч.

     За проектиране с лазерен лъч на поздравления и рекламни послания цената е – за едно проектиране с времетраене 20 минути 50 лв и по 25 лв за всеки започнати следващи 20 минути.

     За изнесен ритуал по сключване на граждански брак на плаващата сцена цената е 500 лв, толкова ще струва и болярската сватба на крепостта.

     Цените на услугите са разработени при спазване изискванията на проекта „Подкрепа за развитие на туристическите атракции в община Ловеч“, финансиран по оперативна програмата „Регионално развитие“ 2007-2013 г., част от който са Ловешката крепост и Старата баня. Според изискванията цените трябва да покриват себестойността на услугата и разходите по извършването й, без да генерират печалба. В същото време услугите да бъдат достъпни за максимално широка целева група.

4 коментара

  1. “Според изискванията цените трябва да покриват себестойността на услугата и разходите по извършването й, без да генерират печалба”
    Затова ли са назначени 5! човека да работят в “банята-музей”? За да се “покрива” себестойността на услугата с тази цена от 4лв?
    А как се покрива себестойността на услугата на Крепостта и какви са служителите там? Работещи в СКОРС или някъде другаде и откъде ще им идват заплатите?
    Какви ще са билетите, които ще се издават? С придружаваща касова бележка от касов апарат ли както става задължително от 21 юли, съгласно промените в Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства или просто само фалшивите стари билети, които никой никъде не отчита?

Comments are closed.