obs2805134Събраните през 2013 г. такси за битови отпадъци над размера на одобрената план-сметка за разходите по чл. 66, ал. 1 от Закона за местните данъци и такси да се използват за изграждане на сепарираща инсталация. Това прие на заседанието си вчера общинският съвет, като допълни решението си от 1 март т. г. за бюджет 2013. Предложението бе на кмета Минчо Казанджиев и е с оглед намаляване на разходите по дейностите за чистота и управление на отпадъците и целево използване на събраната такса битови отпадъци от минали години.

Анализът на събираемостта на такса битови отпадъци и размера на разходите по дейностите за чистота и управление на отпадъците, в това число огромните отчисления, които общината ще прави във връзка с новото регионално депо за отпадъци, сочи, че миналата година отчисленията са били 9 лв/тон, тази година са 15 лв/тон, а през 2014 г. стават 35 лв/тон. За да се правят тези отчисления, без да се натоварват жителите на общината с по-висока такса, единственият изход е да се намали количеството на извозвания отпадък от Ловеч и населените места към регионалното депо. Това може да стане с изграждането на сепарираща инсталация.

По време на обсъжданията в постоянните комисии през април стана ясно, че за това са нужни около 3 млн. лв и би могло да се случи до края на 2015 г., ако има възможност за финансиране. Проектът за сепарираща инсталация е изработен, но предстои актуализацията му съобразно регистрираните количества отпадъци и в него ще бъде включена инсталация за компостиране и площадка за рециклиране на строителни отпадъци, обясни тогава зам.-кметът Младен Младенов.

 

2 коментара

  1. Кмета и общинските съветници преди повече от година обясняваха сладко, сладко, че видите ли не можело да се прекратява концесията за сметосъбирането и сметоизвозването ..или ако се прекрати ще стане много, много лошо

    Да ама Не!

    В Стара Загора може да се прекратява концесия, но в Ловеч – НЕ МОЖЕ

  2. Изгониха “Титан” от Стара Загора

    Да бъде развален концесионният договор с фирмата, която се грижи за сметосъбирането в Старозагорската община – “Нелсън-чистота”. Това решиха единодушно общинските съветници в местния парламент на старозагорци на извънредно заседание в сряда. Фирмата е част от небезизвестната компания на собствениците на ЦСКА – “Титан”, Иво Иванов и Димитър Борисов.

    Според градските старейшини концесионерът не е изпълнил задълженията си по анекса, с който договорът му е бил удължен през миналата година с още 4 години. “Нелсън-чистотa” е доставила само 2 от 7-те обещани камиона за сметосъбиране клас “Евро 4” и “Евро-5” и те били били с по-нисък клас. Не са били осигурени и предвидените 4 водоноски за миене на улиците. Освен това имало немалко сигнали от граждани, че фирмата-концесионер не изпълнява качествено задълженията си по сметосъбирането и почистването в града и селищата в общината.

    Договорът с “Нелсен-чистота” се прекратява от 7 юни, а до избора на нов концесионер общината щяла да възложи услугата временно на друга фирма.

    “Надяваме се в този преходен период да няма проблеми със сметосъбирaнето и поддържането на чистотaта в общината”, заяви след края на заседанието председателят на общинския съвет Емил Христов

    http://www.standartnews.com/regionalni/izgoniha_titan_ot_stara_zagora-190271.html

Comments are closed.