obs2011151Общинският съвет на третото си заседание вчера прие Правилник за работата си и избра четирима зам.-председатели. Правилникът за организацията и дейността на общински съвет – Ловеч, неговите комисии и взаимодействието с общинската администрация на община Ловеч урежда основните дейности, функциите, правомощията, задълженията и организацията на работа на общинския съвет и неговите органи и взаимодействието му с общинската администрация. Според него по предложение на общинските съветници от техния състав се избират до четирима зам.-председатели, което става с явно гласуване.

Така вчера с гласовете на 32-ама общински съветници от общо участвали във вота 32-ама зам.-председатели станаха Кирил Гумнеров (избран с листата на местна коалиция „Избор за Ловеч“, член на групата общински съветници „Възраждане“) и Даниела Димова – Събева (ГЕРБ). С 24 гласа „за“ от 29 гласували (5-има „въздържали се“) за зам.-председател бе избран и Теодор Арсов (ДПС). Четвъртият зам.-председател е Валентина Янкова (БСП), избрана с гласовете на 28 общински съветници от общо участвали в гласуването 31, трима се въздържаха. Други предложения за зам.-председатели на общинския съвет не постъпиха.

Зам.-председателите подпомагат председателя при упражняване на неговите функции, участват в председателския съвет, председателстват заседанието на общинския съвет, когато се обсъжда дейността на председателя или има условия за конфликт на интереси. Участват в срещи и консултации с представители на постоянните комисии и на групите общински съветници, с представители на политическите партии, нестопанските организации и граждани съвместно с председателя на общинския съвет.

Дейността на председателя се подпомага от председателски съвет, който се състои от зам.-председателите на общинския съвет и председателите на постоянните комисии и по един представител от всяка политическа партия или коалиция, непредставена в председателския съвет, записаха още в правилника си съветниците. Първото заседание на председателския съвет Петър Цолов свика на 7 декември, четвъртата сесия обяви за 21 декември.